Novartis ще съкрати 2550 работни места в Швейцария и Великобритания

...
Novartis ще съкрати 2550 работни места в Швейцария и Великобритания
Коментари Харесай

Novartis съкращава 2550 служители в Швейцария и Великобритания

Novartis ще редуцира 2550 работни места в Швейцария и Англия в продължение на 4 години, защото швейцарският производител на медикаменти се стреми да усили облагите и да се концентрира върху нови артикули.

Основната тежест ще поеме Швейцария, където се плануват 2150 съкращения в 4 завода, както и разположеното в страната звено за бизнес услуги.

Около 400 работни позиции ще бъдат съкратени в Гримзби, Североизточна Англия, където ще бъде затворен цех за произвеждане на хапчета.

В момента Novartis има 124 000 чиновници по целия свят. Но с плануваното обособяване на звеното за грижа за очите Alcon при започване на 2019 година, цифрата ще намалее до по-малко от 100 000 души до 2022 година, сподели изпълнителният шеф Ваз Нарасимхан, представен от Reuters.

Мрежата на Novartis от 66 световни заводи работи под потенциал след приключването на патентите за хапчета с огромен размер, като Diovan, помагащ за лекуване на сърдечни болести.

Тъй като компанията се насочва към генната терапия и биологията като продукта за лекуване на артрит Cosentyx, съкращенията са нужни, с цел да се усили оперативният марж на производството на медикаменти до към 35% от продажбите, в сходство със стандарта промишлеността. Сегашният действен марж е 31.3%.

" Нашето портфолио от медикаменти се развива от артикули с огромен размер до по-специализирани и по-персонализирани новаторски медикаменти ", съобщи пред публицисти 42-годишният Нарасимхан.

" Не се нуждаем от същия мащаб, както в предишното. Това е еволюцията, която виждате в нашето портфолио и това се отразява в индустриалния ни отпечатък ", изясни той.

Профсъюзите порицаха дейностите на компанията, смятайки, че ще навредят на швейцарската фармацевтична промишленост.

" Ще има съществени нездравословни странични резултати за швейцарските служащи, фармацевтичната промишленост и експортната стопанска система на Швейцария. Няма да позволим на Novartis да унищожи Базел като център на промишлеността ", обявиха от Асоциацията на чиновниците в Швейцария.

Още съкращения?

Нарасимхан се стреми да трансформира Novartis от обичаен производител на хапчета в производител на авангардни лечения като лекуването на рак Kymriah, струващо 475 000 $ на пациент.

Той разгласи продажбата на американския бизнес за генерични медикаменти на индийската Aurobindo, както и взаимно дружество на GlaxoSmithKline. Така чистите доходи на компанията набъбнаха с 15% през предходната година до 7.7 милиарда $.

Същевременно Novartis похарчи 8.7 милиарда $ за покупката на американската Avexis, с цел да получи пробната й генетична терапия против евентуално смъртоносна мускулна недоразвитост на гръбначния дирек, която скоро може да подаде за утвърждение в Съединени американски щати.

Съкращенията идват на фона на тези на други огромни фармацевтични компании: Takeda реалокира централата си в Съединени американски щати и се освобождава от 1000 служащи, а GlaxoSmithKline редуцира 650 щатни бройки в Щатите.

Северин Шван, изпълнителен шеф на градския противник Roche, призна, че също оглежда разноските, защото най-продаваните медикаменти на компанията са изправени пред нашествия от по-евтини копия.

Преструктурирането на Novartis идва като част от стратегия, оповестена през 2016 година, с цел да спести към 1 милиарда $ годишно. Предишните дейности включват закриването на цех за хапчета в Съединени американски щати в Колорадо, което докара до загуба на 450 работни места, както и съкращения в Япония.

Компанията не разгласи разноските за последните съкращения, само че съобщи, че ще поеме разноските за 4-годишния интервал.

Нетният резултат от преструктурирането е към 2 100 изгубени работни места, оповестява Novartis, като се вземат поради новите позиции, които компанията основава в швейцарските уреди, които скоро ще бъдат построени, с цел да създават Kymriah. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР