Новак Джокович победи Роджър Федерер във финала на Уимбълдън и

...
Новак Джокович победи Роджър Федерер във финала на Уимбълдън и
Коментари Харесай

Джокович настигна Федерер по "големи титли"

Новак Джокович победи Роджър Федерер във финала на " Уимбълдън " и се изравни с швейцареца във безконечната ранглиста за най-вече " огромни трофеи " в тениса. Миналата неделя сърбинът избави два мачбола и надви над 8-кратния първенец със 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3) в най-дългия мач за трофея в Лондон, приключил след 4:47 ч. с първия в историята тайбрек в V сет на най-стария шампионат в света.

Със своя пети трофей от Откритото състезание на Англия 32-годишният Джокович събра 16 купи от Големия шлем и към този момент има общо 54 трофея от най-престижните съревнования в календара на професионалната асоциация, като се прибавят неговите 33 от " Мастърс " и 5 от Финалите на АТР. Федерер, който е рекордьор в Шлема с 20 оценки, също има общ брой от 54 " огромни трофеи ", като е спечелил 28 от " Мастърс " и рекордните 6 от заключителния шампионат на АТР. На трета позиция по сбор значими трофеи с 52 е Рафаел Надал (Исп), който е рекордьор с 34 трофея от сериите " Мастърс " и има 18 купи от Големия шлем, само че парадоксално в никакъв случай не е печелил Финалите на АТР.

Най-впечатляващото при Джокович е, че той е тенисистът с най-хубав коефициент на успеваемост в огромните шампионати. Статистика сочи, че сърбинът печели " огромна купа " почти един път на всеки три участия (3,3), което е по-често както от Надал (3,5), по този начин и от Федерер (4,2).

Специално през последните 12 месеца международният №1 е на практика неукротим. От юли 2018 година насам той е спечелил седем от главните шампионати - четири в Шлема ( " Уимбълдън " 2018, 2019, US Open 2018, Australian Open 2019) и три " Мастърс " (Синсинати 2018, Шанхай 2018, Мадрид 2019), до момента в който през това време Надал е триумфирал в три (Торонто 2018, Рим 2019, " Ролан Гарос " 2019), а Федерер - в един (Маями 2019).

Освен че са в непрекъсната конкуренция между тях, тримата най-големи тенисисти непрестанно заявяват взаимно почитание и всеки от тях показва другите двама като своя спомагателна мотивация.

" Надявам се, че ще дам късмет и на други хора да повярват, че на 37 животът не е приключил - съобщи с усмивка след финала на " Уимбълдън " Федерер, който на 8 август ще навърши 38 година - Дадох всичко от себе си и към момента заставам на краката си. Това е хубаво и поисквам същото на останалите 37-годишни. "

Джокович, който отпразнува 32-рия си рожден ден през май, отвърна, че се надява той самият да е един от тези ветерани в близко бъдеще. " Роджър в действителност ме въодушевява с напъните, които поставя на неговата възраст ", съобщи Новак.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР