Нова Зеландия и нейната министър-председателка Джасинда Ардърн са ярък пример

...
Нова Зеландия и нейната министър-председателка Джасинда Ардърн са ярък пример
Коментари Харесай

ОАЕ: Новозеландската премиерка е световна звезда заради начина, по който реагира след терора

Нова Зеландия и нейната министър-председателка Джасинда Ардърн са ослепителен образец за ловко потребление на мека мощ за основаване на положителен имидж. Такава оценка направи през днешния ден Саид Мохамад ал Етер, общоприет шеф на Службата по обществена дипломация към министерството по държавните въпроси и бъдещето на Обединените арабски емирства, осведоми Българска телеграфна агенция.

Начинът, по който Ардърн реагира след терористичния акт против две джамии в Крайстчърч, лишил живота на 50 души, я направи международна звезда, сподели Ал Етер в тирада на Международния държавен информационен конгрес в Шарджа. Той приветства решението й да постави хиджаб, с цел да сервира съболезнования на опечалените родственици, решимостта й да не разреши нападателят да стане прочут, нежеланието й да произнесе името му и волята й да промени законите за оръжията в Нова Зеландия.

Тези дейности, съгласно Ал Етер, са надградили досегашния й имидж на амбициозна, интелигентна и съумяла с помощта на личните си старания жена. Той напомни какъв брой известна стана фотографията на Ардърн, отишла на работа с новороденото си бебе.

Публичната дипломация е да накараш другите да обичат културата ти, да почитат полезностите ти, да се влюбят в метода ти на живот. Това не става за един ден, с няколко събития и лъчение на няколко репортажа, а изисква сериозна дълготрайна политика, сподели Ал Етер. Той означи, че именитият американски политолог Джоузеф Най разграничава твърда и мека мощ в политиката на страните. В първия случай се употребява военна мощ, обезпечаване на отбрана - Съединени американски щати дават на доста страни поддръжка в областта на защитата, само че в подмяна получават доста облаги, сподели Ал Етер. Може да се употребява и финансовата мощност на страната, с цел да се наложи смяна в дневния ред в други страни, както Съединени американски щати вършат с Иран, добави той.

Но най-влиятелен съгласно Най остава вторият вид, въздействието посредством меки средства. Истинската мека мощ в дипломацията идва от хората, а не от посолствата, репутацията на страните се построява със стотици години, сподели Ал Етер.

За да се употребява меката мощ като актив, е належащо преди всичко политическо водачество за създаване на добър имидж на страната, всяко придвижване или изказване на водачите са значими. Ал Етер приказва и за други средства за обществена дипломация, в това число малките екрани на няколко езика, които имат огромните страни, кинопродукциите, обменните стратегии на университетите, филантропичната помощ, която дават страните.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР