Нова Зеландия е сравнително голяма двуостровна развита страна със силна

...
Нова Зеландия е сравнително голяма двуостровна развита страна със силна
Коментари Харесай

Опустялата държава: Защо 80% е необитаема, въпреки прекрасните условия на живот?

Нова Зеландия е относително огромна двуостровна развита страна със мощна финансова система, ефикасна селскостопанска промишленост и произвеждане на храни. Има удобен климат и висок стандарт на живот. Затова още по-изненадващо е, че 78,2% от територията й е необитаема, а популацията едвам надвишава 5 милиона души.
 Снимка 600013
Източник: iStock

Едно от най-безопасните места на Земята

Пълна сигурност. Нова Зеландия се смята за една от най- мирните страни на Земята. Има ниско равнище на престъпност, ценене на човешките права и съвсем никакво принуждение. Следователно на острова можете да се чувствате изцяло сигурни. Освен това на територията на страната няма животни, рискови за хората. " Най-ужасното " диво създание е мушица, само че и тя най-често предизвиква единствено сърбеж по кожата.

Какво спъва развиването на тихоокеанската страна?

Със сигурност всеки ще си намерения, че да назоваваме Нова Зеландия пуста страна е неверно. Всъщност има страни като Русия, Монголия, Канада с доста по-малко население на единица повърхност. Но там изискванията за живот са несравнимо по-сурови.

Нова Зеландия е друга история. Има добър климат, топло лято и мека зима. Субтропичен на север, сдържан на юг. Но въпреки всичко гъстотата на популацията на островите обаче е извънредно ниска за такова прелестно за живеене място - 18 души на 1 km².

Площта на островите Нова Зеландия е съвсем 270 хиляди квадратни километра. Или малко повече от територията на Англия, където обаче 67 милиона души живеят на подобна територия при не по-добър климат. На собствен ред Нова Зеландия е обитаема от едвам 5 милиона души. Каква е повода за този абсурд?
 Снимка 456888
Източник: EPA/БГНЕС

Географията

Нова Зеландия е изолирана от останалия свят. Най-близката огромна суша, континентална Австралия, се намира на 2000 км от брега на островите. На юг се простира Антарктида, а на север и изток се шири безконечен океан, посипан с безчет атоли и островчета.

Поради отдалечеността от огромните градски агломерации, въздушният и морският трафик към Южния Пасифик остава най-слабо деен, в сравнение с във всяко друго място на земното кълбо.

Полетът от Оукланд, най-големият град в страната, до австралийския Сидни лишава към 4 часа. За съпоставяне, в цяла Западна Европа няма два града, отдалечени на такова разстояние. Но Сидни за новозеландците е най-близкият прилежащ задграничен град.

За европейците Нова Зеландия е безусловно най-далечното място, където могат да отидат. Двата острова са на противоположната страна на планетата. Американците и африканците също не вървят поради дистанцията. Азиатците са повече от останалите, само че не всеки може да си разреши пътуването. Именно заради тази изолираност архипелагът исторически е бил едва обитаем район.
 Снимка 216796
Източник: flickr.com

Икономика и емиграция

85% от жителите на страната са съсредоточени към градовете. В същото време северната част на страната е по-гъсто обитаема от южната. Факт е, че Южният остров е планински регион, където икономическото развиване е мъчно по естествени аргументи.

Заслужава да се означи, че по повод каузи на обработваемата земя на островите той е доста е по-нисък от много други страни. Три четвърти от страната е покрита с гори, а единствено 2% от територията се употребява за селско стопанство. Новозеландците са съсредоточили вниманието си върху скотовъдството. На островите има два пъти повече крави, в сравнение с хора. Броят на дребните преживни животни надвишава десетки пъти броя на популацията.

Страната има развита постиндустриална стопанска система, а Брутния вътрешен артикул на глава от популацията надвишава 54 000 $. Това обаче е " парадайс единствено за своите ". Нова Зеландия има строги правила за имиграция и достигането до определяне в тази страна към този момент е скъпо начинание. Освен това, заради отдалечеността от международните търговски пътища, техника, коли, други промишлени произведения, облекло са много скъпи артикули.

Съвременните действителности са такива

Сега, за разлика от предишния и по-миналия век, съвсем никой не се мести от Европа в Нова Зеландия. Повечето от новите жители на страната са богати хора от Югоизточна Азия. Следователно популацията на Нова Зеландия пораства доста постепенно и в бъдеще е евентуално да стартира да понижава изцяло.

През последните години предприемачи на високо равнище започнаха интензивно да купуват недвижими парцели в Нова Зеландия. Особено постоянно те започнаха да вършат това с началото на пандемията от Ковид 19. Милионерите имат вяра, че тази страна е идеалното място да изчакате всяко злополучие. И също по този начин, че те ще бъдат изцяло безвредни на острова. Учените са съгласни с предприемачите, в една от огромните научни публикации, те споделиха, че в Нова Зеландия можете умерено да надживее края на днешната цивилизация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР