Нова яхтена марина за 100 плавателни съда, още търговски и

...
Нова яхтена марина за 100 плавателни съда, още търговски и
Коментари Харесай

Нова яхтена марина, морски музей и библиотека изграждат на пристанище Варна

Нова яхтена марина за 100 плавателни съда, още търговски и туристически обекти, музей и морска библиотека плануват да бъдат построени на Пристанище Варна.

В момента се създава план на общоприет проект на пристанище Варна, съобщи а Moreto.net Ангел Забуров - общоприет шеф на държавното дружество „ Пристанищна инфраструктура ”. Това е извънредно значим план, който дефинира целите за дълготрайно развиване на пристанището. Предвид публичния интерес за отваряне на града към морето, се планува Зоната за публичен достъп да заеме цялата източна част от пристанищен терминал Варна-изток до корабно място №5. Идеята за развиване на обществената крайбрежна зона е тя да се трансформира във значима градска крайбрежна зона с круизен терминал, нова яхтена марина, търговски, развлекателни и други туристически уреди.

Предвижда се в най-скоро време да имам план за създаване на първите понтони за приемане на яхти като осъществяването ще бъде поетапно.

" Първоначално ще осъществяваме план за към 100 яхти с капацитет за развиване сега, в който търсенето надвиши предлагането. В взаимозависимост от това по какъв начин върви проектирането, в границите на тази година или следващата година ще има опция за приставане на първите яхти в региона на Зоната за публичен достъп. ", разяснява още Ангел Забуров.

Обсъжда се концепцията една от магазиите (вероятно Магазия 7), ситуирана в Зоната за публичен достъп, да се преобрази в самобитен Морски дом, който да пази морската ни история, съобщи Забуров. Планира се остарели склад да се трансформира в съвременна мултифункционална постройка, в която да се обитават тематични музейни експозиции, отдадени на международното и българско мореплаване и пристанища.

" Ще отделим особено място на фаровете по Българското Черноморско крайбрежие. Обмисляме да има и изложба, която да показва творбите на български маринисти. За да предизвикваме интереса на най-малките, ще обособим специфична зала със симулатори. За да придобие един приключен образ на Морски дом, предвиждаме реновираната Магазия да има и лична библиотека, предопределена за ценителите на литературата в региона на морското дело. Погледнат извън, Морският дом ще бъде едно от допълненията на модерната визия на пристанището, а погледнат от вътрешната страна – ще бъде извор на история и опция за непосредствен досег с разнообразни типове изкуство на морска тема. ", съобщи още той. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР