Нова версия за това къде е погребан Христо Ботев! Според

...
Нова версия за това къде е погребан Христо Ботев! Според
Коментари Харесай

Наследници на Христо Ботев дават генетичен материал за ДНК тест, за да се установи къде е гроба на поета - революционер

Нова версия за това къде е заровен Христо Ботев! Според откриватели, тялото на поета - бунтовник може да е в всеобщ гроб в черква във Враца. Наследниците на Ботев са подготвени да дадат генетичен материал, с цел да се направи ДНК тест на останките.  

146 години след гибелта на един от най-великите ни поети и революционери, една мистерия остава неразкрита. Къде са тленните остатъци на Христо Ботев? С разплитането на мистерията са се заели група хора, които не се уморяват и не се отхвърлят да го търсят. Христо Илиев е измежду хората, които от дълго време търсят мястото, на което е заровен Христо Ботев. Убеден е, че останките на Воеводата са в двора на някой християнски храм и по тази причина не стопира да търси навръх такива места. " Защо сме в двора на църквата „ Свето Вознесение “? През 1876 година локален овчарин намира телата на на 7 души без глави. Слиза до Вознесенската черква и оповестява на локалния духовник. През нощта прикрито смъкват 7-те тела и ги погребват в двора на църквата ", споделя Христо Илиев.  

Според преданието от двете страни на гроба, с цел да не проличава за какво е копано, пък и за белег, посаждат две дървета. Днес в двора на храма има две такива, които са на над 140 години. " Вътре в двора на самата черква има една каменна плоча, в която разказват, че тук лежат тленните остатъци на Ботевите четници ". 

Прекият потомък на Воеводата Боян Ботьов е подготвен на относителен ДНК разбор сред останките в църквата и тези на околните му.  " Правим опити да се вземе генетичен материал от нашия фамилен гроб в София, където почиват костите на майката на Христо Ботьов, сина й Кирил и фамилията на Кирил. С врачанския епископ е разговаряно, с кмета на Враца. Постъпки са направени пред Археологическия музей. Надявам се, че всичко ще приключи наред т.е. България ще получи отговор на един въпрос, който 150 години близо вълнува хората ", сподели пред камерата на NOVA Боян Ботьов, потомък на поета-революционер. 

А Христо Илиев е предизвикан и от друго поверие, което съгласно него може да е част от разкриването на истината. Още при започване на 20-ти век стара врачанка споделила персонална загадка пред локалния историк Димитър Бучински. " Баба Мика Иванова отива с поп Лука Шошев, локален духовник от Враца. и споделя на Димитър Бучински: „ Искам да ти кажа нещо преди да си ида от този свят. Моята майка откри 7 глави в коритото на река Лева край град Враца и ги погреба в двора на Кипарийската черква “. Кипарийската черква е „ 12 апостоли “, втърди Христо Илиев. 

Когато остарелият храм бил съборен там, където трябвало да е оградата на новия „ Свети 12 апостоли “ намерили 7 черепа и ги препогребали. " Но защото те са пипани, вероятността да се открие ДНК материал, доколкото знам е по-малка, в сравнение с тези на обезглавените Ботеви четници във Вознесенската черква ", показва Боян Ботьов. 

Съвпадението на броя кара Христо Илиев да мисли, че 7-те черепа, открити в Лева са точно на 7-те тела, които овчарят разкрил в Балкана и докарал във Вознесенската черква. Ако костите от телата бъдат открити сред двете вековни дървета, сравнителният ДНК разбор може да потърди дали Ботев е заровен тук. " Ще се съпоставя с материал от костите на брат му Кирил, чийто гроб е наш, фамилен гроб в София ", съобщи Боян Ботьов. 

Тази експертиза ще бъде първата в издирването на гроба на Воеводата. Най-малкото, тъй като героите на България заслужават с изключение на уважението ни и истината за тях в мозъците и сърцата на поколенията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР