Нова тв Внезапна загуба на управлението и навлизане в насрещното платно

...
Нова тв
Внезапна загуба на управлението и навлизане в насрещното платно
Коментари Харесай

Стана ясно как се е стигнало до трагедията със загиналото варненско семейство

 Нова тв Внезапна загуба на ръководството и нахлуване в насрещното платно е причина за жестоката злополука, която взе 5 жертви на пътя София – Варна. Софиянец с джип се вряза челно в лек автомобил. Въпреки че водачът, брачната половинка му и двете им деца са били обезопасени с колани и столчета, починали на място.

Жертвите на войната на пътя от началото на годината до през днешния ден към този момент са 500 души и са с 14 души повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Според Пътна полиция главната причина за тях продължава да е превишена скорост. Според специалистите подценяване на шофьорската специалност и несъразмерна приложимост на мобилен телефон зад кормилото.

Разследването за тежката злополука с пет жертви е в ход и по данни на очевидци е ясно кой от двамата водачи я е предизвикал. " Този автомобил, който се движи от Варна за София, навлиза в лентата за насрещно придвижване. По незнайни за нас аргументи внезапно трансформира посоката си на придвижване и удря челно автомобила, който идва от град София ", съобщи Иван Стефанов от Пътна полиция.

От полицията не считат, че пътните условия имат общо с челния удар. " Като цяло тази права не се характеризира с централизация на пътнотранспортни катастрофи, все пак по нея се работи от време на време и за превишаване на скоростта с техническо средство ", разяснява Борислав Борисов, шеф на полицията в Омуртаг.

Според статистиката, 96% от случаите са провокирани от неточност на лидера. Затова от КАТ дават препоръки. " Трябва да се кара деликатно, да се съблюдават всички знаци, да се съблюдават маркировките на пътя ", сподели Иван Стефанов.

Мнението на пътните специалисти е по-различно. " Доскоро главната причина за злополуките беше превишената скорост. Сега, към днешна дата, се оказва, че телефонът е изместил това първо място на високата скорост и води в класацията ", уточни автомобилният играч Димитър Илиев.

Автоинструктори припомнят, че има и други фактори с изключение на водача, които водят до съдбовни конфликти. И ни връщат още в интервала на образованието. " Грешките в листовките са някъде към 50 или 100, като има и доста заблуждаващи въпроси ", сподели автомобилният инструктор Иван Пенчев.

Дават и образци. " Въпрос от листовките: " Кога е позволено изпреварването при понижена видимост под 50 метра? " Те поясняват, че при понижена видимост под 50 метра имаме право да изпреварваме ", сподели Иван Пенчев.

От близо година се чака да се вкарат нови листовки без неточности за кандидат-шофьорите. Очаква се от 2017 година да се одобряват и три нови закона след разделянето на Закона за придвижване по пътищата. Те обаче са на фаза публично разискване от месеци.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР