Нова серия бомбени заплахи са отправени в училища в София

...
Нова серия бомбени заплахи са отправени в училища в София
Коментари Харесай

Нова серия заплахи в десетки училища в София, Варна, Бургас и Ямбол

Нова серия бомбени закани са отправени в учебни заведения в София и Бургас.

Около 10.05 тази заран 35 учебни заведения в София са получили заплашителния имейл, в който се твърди, че в образователното заведение има сложено взривно устройство. Това заяви за Българска национална телевизия началникът на РУО - Ваня Кастрева.

Сред учебните заведения, получили закани в София, е и Финансово стопанската гимназия. Някои от образователните заведения, които през днешния ден са получили сигнали, към момента не са възстановили образователния развой след вчерашната серия закани.

В Бургас сигнали за сложени взривни устройства са подадени в две учебни заведения - Руската гимназия и ОУ “Александър Георгиев Коджакафалията ”.

Заплашителният сигнал в ОУ “Александър Георгиев Коджакафалията ” е получен към 8:30 часа. Заместник-директорът на учебното заведение е призовал по уредбата всички да изоставен постройката.

Голяма част от раниците и персоналните движимости на децата са останали вътре, а постройката ще остане запечатана от полицията до на следващия ден.

" Всичко е в стаите - единствено якета и обувки са си взели децата. Просто мисля, че това е по-важно - да излезем допустимо най-бързо ", сподели учителката Веселина Георгиева.

" Това пречи на образователния развой, това не е окей да се случва във всяко едно учебно заведение. Трябва някакви ограничения да се създадат. За страдание това е някаква доза стрес за всички ни - както за госпожите, по този начин и за шефовете. Не е изключително прелестно да се случват такива неща ", счита ученикът Аксел Мартинов.

" Притесняват се. По-малките сигурно. Обясняваме им, само че като се случи тази евакуация сигурно не е добре за тях ", сподели Михаела, майка на дете от учебното заведение.

Във Варна 18 учебни заведения през днешния ден получиха заплашителни имейли. Този път подателят и наличието са разнообразни. Заплахата не е за сложено взривно устройство, а за това, че в учебните заведения ще се стреля.

Във всички образователни заведения, които са получили застрашителен имейл, през целия ден ще има засилено полицейско наличие, обявиха от Областната дирекция на полицията във Варна. Учебният развой не е прекратен.

Заплашителни имейли са получени и в осем учебни заведения в Ямбол тази заран. Учебният развой там е прекратен. Служители на ОДМВР-Ямбол ревизират оградите на осемте учебни заведения за съществуване на взривни субстанции.

" Нямаше суматоха при евакуацията. В 10:20 всички възпитаници бяха отвън постройката. Уведомихме родителите, само че дребните деца не схващат какво се случва и имаше разплакани деца, доста неприятна обстановка и през днешния ден децата няма да са на учебно заведение ", сподели Илиана Бицова, шеф на ОУ “Петко Рачов Славейков ” Ямбол.

" Това е хакерска офанзива, съгласно мен и е просто безпредметно цялото нещо. Предполагам, че има връзка с изборите ", сподели Станислава, майка на дете от учебното заведение.

По тематиката работят: Елиана Димитрова, Надежда Сутрева, Давид Сукнаров, Румяна Стефанова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР