Нова работна група по стария проблем за лошия въздух на

...
Нова работна група по стария проблем за лошия въздух на
Коментари Харесай

Работна група към омбудсмана се заема с лошия въздух на София

Нова работна група по остарелия проблем за неприятния въздух на София ще се задейства към институцията на омбудсмана. В състава й ще влизат представители на способените институции, жители и неправителствени организации, които се чака да работят координирано, с цел да се реализира по-скоро резултат. Това бе решено по гледище на жители в няколко часов спор за замърсяването на въздуха на София, домакинстван от омбудсмана Мая Манолова. Следващата среща на екипа, търсещ позволение на казуса, е планувана за 25 февруари.
Лошият въздух взима 10 пъти повече жертви от войната по пътищата
" Войната по пътищата убива всяка година към 800 души и това е сериозен проблем с който са ангажирани доста институции, а поради замърсяването на въздуха с фини прахови частици умират, годишно 8000 души, т.е. 10 пъти повече ", сигнализира омбудсманът Мая Манолова при откриването на публичния спор. Тя посочи, че поради нечистия въздух в столицата 8634 души годишно умират прибързано , базирайки се на генералния юрист на Европейския съд. Тя цитира изнесеното от него, че всяка година в света умират по З млн. души поради замърсяването на въздуха, в Европа 479 000, а в България 8 634. По други данни цифрата е още по-голямо – 15 000 смъртни случая, добави Манолова, цитирайки калкулации на Европейската счете палата, съгласно които вследствие на замърсяването на въздуха с фини прахови частици животът в положително здраве на българите е скъсен с две години.
„ Това би трябвало да е сигналната лампа, която да ни накара всички институции да активизираме своите дейностите за решение на този проблем “, безапелационна е Мая Манолова. Тя обърна внимание, че и данните от последните дни демонстрират доста тревожна обстановка – в 10 града на България е имало съществено замърсяване, най-много в София като в някои от регионите нормите са надскочени над 10 пъти.
Омбудсманът изрази вяра представителите на Министерство на околната среда и водите да осведомят обществото за подхванатите ограничения след неоправдателното решение на съда на Европейски Съюз от 2017 година и започването на наказателна процедура против България за систематичното нарушение на европейските условия за непорочност на въздуха. Ако се стигне до последващо неоправдателно решение, вследствие на несъблюдение на дадените ни рекомендации, ще има крупни финансови наказания, напомни Манолова, настоявайки за повече гласност по тематиката, още повече, че Министерство на околната среда и водите би трябвало този месец да са показали отчет за направеното, само че институцията на омбудсмана. Той заяви, че мониторингът на въздуха е показвал усъвършенстване, на което представителите на гражданските организации не повярваха. Именно от тях държавните институции получиха най-вече упреци: “Обществените разисквания се организират официално “, „ Държавните ведомства не желаят да работят с външни специалисти “, „ Институциите проспаха казуса със нечистия въздух “.
По думите на Десислава Малинова от регион „ Красна поляна “ главен проблем на съкварталците ѝ е. „ Това, в което живеем, е геноцид. Нашите деца са подложени на геноцид. Ние умираме поради това, че страната не желае да признае казуса “, добави тя и акцентира, че.
Гражданите желаят решения в този момент
Като източници на замърсяването жителката на „ Красна поляна “ уточни, горенето на боклуци и превоза. „ Ние дишаме тлеещи кабели, дограма, облекла “, сподели тя и заяви, че жители са документирали това с дронове . Според нея би трябвало да се слагат повече станции за отчитане на замърсяването и на обществено слабите да се дават ваучери за ток, с цел да не се отопляват посредством горене на битови боклуци, а страната да криминализира горенето на отпадъци. „ Дишаме цялата Менделеева таблица “, оплака се още тя и съпостави „ Красна поляна “ с газова камера.
„ Благодарение на бездействието на институциите ние загиваме “, добави тя и направи предлагането да се провежда работна група, която да проучва обстановката и да излезе с решения, които, обаче да са работещи. Лансираната в последно време концепция за слагане на филтри на комините не е решение, тъй като е ориентирана към следствието, а не към казуса, означи още Малинова.
Друг ядосан жител - Ясен Цветанов, сигнализира, че след стартирането на инсталацията за изгаряне на боклуци ще се усилят фините прахови частици в региона на Топлофикация София до Централна гара с 19.8%. „ Нелепо е изказванието на Столична община, че ще намалеят фините прахови частици “, изрично съобщи той и уточни, че безусловно всички излъчвания на азотни и серни и други окиси се усилват, което е записано в отчета по Оценка на въздействието върху околната среда. „ Ако стартираме да горим 30 години напред отпадъците на София в София ще се появят камара детайли, които до този миг ги няма във въздуха, ще увеличим фините прахови частици “, предизвести той и също заключи, че софиянци са подложени на геноцид. " Европейски Съюз изрично желае отпадъците да се депонират, а не да се изгарят " , акцентира той и предизвести, че София „ върви в неверна посока – скъпо, неефективно, тровещо хората отопление “.
Ивайло Попов от съдружие „ За земята “ сложи като проблем неправилното транспониране на европейски условия, неналичието на качествени данни, продължаващото изсичане на дървета, нерешения проблем с горенето на дърва и предложи „ Министерство на околната среда и водите да предложения специалисти и цивилен организации, с цел да се направи читава разпоредба “. Омбудсманът незабавно откликна и заяви, че публично ще насочи рекомендация жители и цивилен организации да бъдат включени при създаването на наредбата за чистотата на атмосферния въздух.
В хода на полемиката изненадващо гражданските организации и деятели получиха покана от Държавната организация по метрология и механически контрол (ДАМТН) да вземат участие в създаването на наредбата за контрола на качеството на твърдите горива – на брикети и въглища , както и да вземат участие в идния конкурс за чиновници на организацията. „ Трябват ни хора, които имат сърце, с цел да работят тази работа “, прикани специалистите, взели участие в дебата ръководителят на ДАМТН Петър Горновски.
Разрешение на повдигнатите проблеми зам.-кметът на София Йоана Христова видя в програмата на Столична община до 2020 година и разви концепциите на общината за ограничение на замърсяването на въздуха от трафика, който превишавал с 20% това от горенето за отопление.
„ Метрото го употребяват над 350 000 души, което икономисва 70 000 т. нездравословни излъчвания. Само третият лъч на метрото ще спести още 90 000 т. нездравословни излъчвания, които другояче бихме вдишвали. До края на годината 90% от рейсовете в София ще са напълно нови с най-високия евростандарт, чакат се и 13 нови трамвая, вкарват се и елекатробуси, ще се доизграждат буферни паркинги “, изреди Христова, само че представителите на жителите не останаха удовлетворени. Не ги обнадеждиха и уверенията на зам-кмета, че Столична община ще закупи мобилна лаборатория, че ще има тласъци за закупуване на електрически автомобили, че ще се вземат ограничения за замяна на печките и мероприятия за демотивиране на хората да употребяват за отопление дърва.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР