Нова национална детска болница ще се строи на територията на

...
Нова национална детска болница ще се строи на територията на
Коментари Харесай

Детската болница се слива с правителствената, започва строеж на нова в "Лозенец"

Нова национална детска болница ще се строи на територията на болница " Лозенец ", заяви на особено проведен брифинг здравният министър доктор Стойчо Кацаров. Докато болничното заведение бъде издигната, актуалната педиатрия, намираща се на бул. " Иван Гешов " в столицата, ще бъде трансферирана в " Лозенец ", като концепцията е известната като " държавна болница " да резервира многопрофилния си темперамент и в нея да се лекуват и възрастни. Тази концепция министърът.

" Най-подходящото място за детска болница е дворът на болница " Лозенец ". Тя разполага с над 160 дка терен, на който може да се строи. Едва ли човек може да си показа по-хубаво място за създаване на болница за деца - безшумно, незапрашено, покрай Южния парк. Проверихме, че може да се строи. Няма спънка от позиция градоустройството. Има сдружение, учредено с капитал 100 млн. лв., от които 80 млн. са по неговите банкови сметки ", изясни Кацаров за терена на ул. " Козяк ".

Въпросното сдружение е " Здравна капиталова компания за детска болница " ЕАД. Планът на Кацаров е то да се влее в Специализираната детска болница " Проф. Иван Митев ", която се намира на бул. " Акад. Иван Гешов " в столицата и тя да стане вложител на новия план и да го " надзирава ".

Арх. Петрана Бакалова от самодейността " За същинска детска болница " съобщи, че е изработен разбор на предлагането, площта за нова болница е огромна, има опция придвижването по булевардите наоколо да се реорганизира, а основният проектант е подкрепил концепцията.

" Ще създадем всичко допустимо нещата да се случат по верния метод ", сподели тя.

Настоящата педиатрия се мести в " Лозенец "
Другата част от проекта на министерството включва до момента в който болничното заведение бъде издигната, актуалната педиатрия да се слее с болница " Лозенец " и да се реалокира там.

" По наша оценка болница " Лозенец може да поеме децата. По регистрация тя има 283 кревати, които предходната година са намалели са на 183, а използваемостта е под 50%. Педиатрията е с малко над 100 кревати. Условията в болница " Лозенец " са несравнимо по-добри. Това е най-луксозната болница с най-модерно съоръжение. Преместването изисква предварителна оценка, ремонт, съоръжение. няма да стане нито на следващия ден, нито вдругиден. Според мен ще отнеме 4,5,6 месеца ", уточни Кацаров. Според него за построяването на чисто новия корпус на болничното заведение ще са нужни повече от 5 години и с него би трябвало да се бърза.

По думите му никой няма да има срещу такова обединение. То е разисквано с партиите в предходното Народно заседание, а Кацаров сподели, че наследникът му като здравен министър може да ревизира решението, само че не вижда причина да го направи, а би трябвало единствено да го адмирира. Каза, че не е чул нито един мотив против и не се тормози.

" Юридически следва обединение на субектите. Министърът е принципал на трите сдружения. Ще се впише новият план в комерсиалния указател. Няма да свършим всичко до края на мандата ми, може да поставим началото ", добави Кацаров.

Кацаров заключи, че трансформацията ще даде смисъл на съществуването на болничното заведение. Поясни още, че в Плана за възобновяване и резистентност на този терен е заложен първият протонен ускорител, който е директно обвързван с създаване на нова детска болница на това място. " Това е апарат, разрешаваш лекуване на онкологично заболели деца и възрастни ", сподели той. Болницата е обвързвана с проекта за въздушна незабавна помощ с хеликоптери. Допълнително са планувани 100 млн. лв. за ремонт на детските отделения в страната.

Предстои среща с недоволни лекари

Кацаров съобщи, че през днешния ден следобяд ще се срещне с недоволни лекари от болница " Лозенец ". Тази заран пред Би Ти Ви те анонсираха митинг поради концепцията за превръщането ѝ в педиатрия. Според тях болничното заведение не е проектирана по този метод и няма да може да извършва тази функционалност. Също по този начин считат, че писмено сливането ще е неразбираемо, защото би трябвало да се подписва нов контракт със Здравната каса.

" Решението е обсъждано с управлението на болничното заведение. То даде лекомислен и голословен разбор за финансовите потребности при обединение и преструктуриране. Съветът на шефовете работи неприятно, има тежък спор сред двама души. Директорът беше упрекнат в спор на ползи. Изглежда, че информацията, която съм предавал на изпълнителния шеф, не е достигала до личния състав или е интерпретирана погрешно. Концепцията е болничното заведение да резервира многопрофилния си темперамент при сливането на двете лечебни заведения. Ще се лекуват и възрастни хора. Не е бил поставян въпросът да се приключва университетския темперамент болничното заведение. Дадох увещание на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, че нашата цел не е да премахнем обучителния развой на тази болница, а да го надградим и студентите да се образоват по доста повече специалности. Безспорно е, че болничното заведение ще завоюва от развиването на подобен план ", съобщи Кацаров. Той държи лечебното заведение да продължи да се развива и като трансплантационен център, макар " серия от противозаконни трансплантации ". Планът е да се вършат и трансплантации на деца, което дефинира като Ахилесова пета.

Наскоро антикорупционната комисия санкция изпълнителният шеф на болница " Лозенец " Радосвет Горнев с 10 хиляди лв., откакто откри, че се е договарял със себе си в качеството си на шеф и доктор и е получавал в допълнение заплащане. " Доцент Горнев е работил в собствен частен интерес, което е и съображение за съществуване на спор на ползи ", оповестиха от комисията " Цацаров ". Горнев беше назначен от Стойчо Кацаров при започване на юни след разкрития против предходното управление, ръководено от доцент Любомир Спасов, измежду които и резултати от инспекция на здравната каса след следствие на журналиста Миролюба Бенатова за източване на обществени средства -.

Историята на детската болница

Идеята за създаване на Национална детска болница е подета през 2004 година През 2011 година влиза в действие обстоен организационен проект (ПУП) за зоната на цялата Медицинска академия с очакван градеж на нова постройка за детска болница с височина 20 метра. През 2018 година ГЕРБ предлага болница " Лозенец " да стане педиатрия, само че концепцията се отхвърля, а през 2019 година Министерството на здравеопазването афишира социална поръчка за детска болница, обвързвана с недостроения корпус на територията на " Александровска ", чийто недодялан градеж е " замразен " с десетилетия. През 2020 година е подписан контракт с реализатор - консорциумът " Детско здраве " отпред със строителната компания " Главболгарстрой ", който обаче планува реорганизация на съществуващия градеж, а не неговото срутване.

След траяло с месеци неодобрение на цивилен организации, лекари и архитекти през 2020 година някогашният министър председател Бойко Борисов разпореди скелето да бъде съборено и градежът да стартира " на чисто ". Тогавашният здравен министър Кирил Ананиев заяви, че без значение от новите условия болничното заведение ще се строи в границите на към този момент подписания контракт. През тази година служебният екип на Министерството на здравеопазването откри съображение за преустановяване на контракта в изразена позиция на Министерството на районното развиване и благоустройството, че е неприемливо изработването на обстоен организационен проект за споразумяване на градоустройствения статут на незавършения градеж.

На 5 юли здравното ведомство изиска от своето сдружение " Здравна капиталова компания за детска болница " ЕАД, на което през 2020 година беше трансферирана отговорността за градежа на детската болница, в едномесечен период да приключи контракта с консорциума " Детско здраве ", а това стана известно от обява на страницата във фейсбук на Националната гражданска самодейност " ЗА същинска детска болница ". В края на юли обаче изпълнителният шеф на строителната компания " Главболгарстрой " Мая Пенчева съобщи пред " Дневник ", че консорциумът не е известен за прекратяването на контракта с Министерство на здравеопазването. Впоследствие стана известно, че държавната капиталова акция е отказала да приключи контракта, по тази причина управлението й ще бъде освободено.

" Договорът е незабележим, той е останал и без предмет. Той не може да бъде изпълнен във типа си, в който е подписан ", акцентира през днешния ден Кацаров и добави, че не се дължат неустойки по него. По думите му предплатено платените по него пари (9 млн. лева.) ще бъдат върнати на страната, " само че не можем да върнем изгубеното време - две години ", сподели преди месеци Кацаров. Всички документи, събрани по проблема с националната детска болница бяха изпратени на профилираната прокуратура за осъществяване на инспекция.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР