Нова наредба най-после определя стандарти за средствата за отчитане на

...
Нова наредба най-после определя стандарти за средствата за отчитане на
Коментари Харесай

Връщат броячите на светофара, които показват колко време ще свети зелено или червено

Нова разпоредба най-сетне дефинира стандарти за средствата за отчитане на оставащото време на светофарите, каквито до момента нямаше. В доста градове преди време бяха инсталирани такива устройства, които ориентират водачите след какъв брой време ще се смени сигналът на светофара. Те обаче бяха отстранени, откакто стана ясно, че не попадат в никакъв закон или разпоредба. Изискването към тези устройства е да имат форма на квадрат и на черен декор да проектират зелени и червени числа, изобразяващи секундите оставащо време до промяната на сигнала без спиране.

Това планува план на нова разпоредба за образуване на придвижването по пътищата със светофари, която е пусната за публично разискване, оповестява „ 24 часа “.

В България се вкарва нов тип светофарна секция единствено с жълта мигаща светлина. Тя ще се слага настрана от сегашните светофари, с цел да покачва вниманието на водачите, когато завиват наляво или надясно, само че би трябвало да пропуснат други участници в придвижването – коли, трамваи, велосипедисти или пешеходци.

Самите условия за това дали да има обособена светофарна секция за завой наляво се трансформират - проектантите ще би трябвало да вземат решение дали да отделят левия завой в обособена фаза, като се преценяват със статистиката на злополуките на това място и със съотношението на конфликтните потоци. Например в случай че на едно кръстовище за последните 12 месеца са станали повече от 3 сблъсквания на движещи се напряко коли и завиващи наляво, това е съображение да се прави обособена секция на светофара за ляв завой, написа в плана.

Критериите за слагане на нови светофари са доста по-подробно написани в съпоставяне със в този момент настоящата разпоредба за светофарите от 1999 година, когато бе написан напълно нов Закон за придвижване по пътищата. Например, когато има вход или излаз от улица към парцел, здания или цялостен квартал, светофар се слага единствено в случай че в работен ден на платното по този излаз излизат повече от 190 коли на час и улицата е с една лента за придвижване в посока. Ако е с по две ленти, интензивността би трябвало да е 240 коли на час.

Светофар за пешеходци се слага единствено в случай че има повече от 150 души на час. А когато велосипедна пътека пресича улица, светофар е необходим при над 50 велосипедисти на час в работен ден. А с цел да се виждат по-ясно сигналите, стандартът позволява околовръстната линия на контрастния екран да бъде оцветена в бяло или жълто. По този метод се заобикаля фантомефектът, при който светофарът може да подлъже водачите поради отразена външна светлина.

Друга оригиналност в наредбата е, че BUS лентите в градовете към този момент ще имат обособен светофар, от чиито сигнали ще се управляват водачите на рейсове и тролейбуси. Той наподобява като сегашните, предопределени за трамваите - кръг с общо 4 светещи точки с луннобял цвят. Тези светофари обаче ще контролират придвижването единствено до момента в който лидерът от градския превоз е върху BUS лентата. Извън нея той ще се управлява от сигналите на останалите светофарни уредби.

Новост е и допускането светофарните уредби да се ръководят благодарение на профилиран централизиран програмен продукт, какъвто така и така към този момент се употребява, изключително в огромните градове. При програмирането обаче има пределно позволена дълготрайност на сигнала. Например за пропускането на пешеходци минимумът е 6 секунди, а за пропускането на трамваи - 20 секунди. Максималната дълготрайност е 120 секунди, само че може да е и по-голяма за портативните светофари, с които се контролират стеснени сектори от пътя при поправки.

Цял раздел в наредбата е отдаден на пригаждането на светофарите към потребностите на незрящите хора. Например звуковият сигнал, който се задейства при зелена светлина на светофарите за пешеходци, ще има към този момент друг тон и друга дълготрайност в другите направления на секване, с цел да не обърква хората, които се ориентират по звука. За по-лесната им ориентировка бутоните, които задействат разрешителния за прекосяване на пешеходци сигнал, ще издават тон, който указва къде тъкмо се намира самият бутон. След активирането му този тон престава. Специално за тях на бутоните за подаване на поръчка за зелен сигнал от страна на пешеходец ще има надпис с брайлово писмо.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР