Нова мярка в подкрепа на малките и средните предприятия ще

...
Нова мярка в подкрепа на малките и средните предприятия ще
Коментари Харесай

Готова е нова мярка за малките фирми

Нова мярка в поддръжка на дребните и междинните предприятия ще бъде оповестена на 17 август. Тя ще е с запас от 9 млн. лева, като се чака средствата по нея да бъдат изплатени до края на годината. Това сподели министърът на стопанската система Лъчезар Борисов по време на чуването си в Народно събрание през днешния ден.

По време на чуването стана ясно, че през днешния ден следобяд Борисов ще се срещне с министъра на превоза Росен Желязков. Двамата ще обсъдят мярка за подкрепяне на превозвачите с запас 30 млн. лева

Бюджетният пакет от ограничения е за 1.1 милиарда лева 735.5 млн. лева от тях са за обществени ограничения, а други 431.4 млн. лева - за стопански. 

 Борисов съобщи, че в икономическото министерство плануват спомагателни ограничения за поощряване на частните вложения. “Амбициите ни са до края на годината да сертифицираме вложения за към 1 милиарда лева ”, сподели отрасловият министър.

За да бъдат насърчени вложителите, ще се употребява пакет от 18.5 млн. лева Те ще са допъленени със 7.5 млн. лева от националния бюджет. Очаква се 56 предприятия, изпълняващи капиталови планове за 727 млн. лева, да бъдат подкрепени. Това са вложители, стартирали своята работа през последните 2 години. Мерките, които ще бъдат изпълнени, са както за инфраструктура, по този начин и за осигуровки.

200 млн.лева ще бъдат обезпечени като грантово финансиране през комерсиалните банки и ББР към кеш грантово финансиране на стопанската система. “Очакваме процедурите да бъдат създадени напълно скоро, дружно с работодатели и синдикати, и да бъдат оповестени през септември ”, сподели Борисов.

Средните компании пък ще бъдат подкрепени с процедура за 200 млн. лева Крайният период за кандидатстване е 24 август. По програмата за портфейли гаранции, с която компаниите могат да взимат обезпечен заем до 300 хиляди лева, ще бъде ускорена.

До момента по нея са усвоени 9 млн. лева от общо разполагаем запас 500 млн. лева 54 млн. лева са усвоени от безлихвени заеми, като остават 146 млн. лева за асимилиране. Очакванията са до края на октомври програмата да е изпълнена
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР