Нова Година в различните страни се празнува по начин, който

...
Нова Година в различните страни се празнува по начин, който
Коментари Харесай

На Нова Година корейците скачат, японците се смеят

Нова Година в другите страни се чества по метод, който би се сторил на всеки българин леко ексцентричен.

Така да вземем за пример в Корея точно на празника провеждат съревнование по висок скок за девойки, а в Монголия Дядо Мраз раздава дарове на децата в костюм на фермер.

В Куба часовникът удря единствено 11 пъти в среднощ, с цел да взе участие и той в тържеството, вместо да се разсейва с дванадесетия удар.

В Швеция пък в новогодишната нощ е традиция да счупиш паница във вратата на съседа. В Гърция в противен случай – внимават да не се счупи някоя съдинка в празничната нощ.

Но има друга традиция – да се разбие в стена нар тъкмо в среднощ, като задачата е семките на плода да се разпилян допустимо най-далече.

В Китай улиците в градовете светят от десетките хиляди фенери, които осветяват пътя към Новата година. По улиците благодарение на танцьори се вият десетметрови хартиени дракони.

А с цел да сплашат злите духове, китайците лепят на всички места алена хартия. В новогодишната нощ не се употребява нож на масата, с цел да не се отреже шансът.

Традиция там е да се простят обидите, получени през миналата година. В Япония излиза наяве, че Новата година е настъпила, когато се чуят 108 удара на храмовите камбани – това съгласно учението на Буда е цифрата на съблазните и греховете.

За да бъде земята и хората на нея плодовите, японците похапват огромни порции хайвер на празничната нощ. Жителите на страната на изгряващото слънце имат вяра, че душите на предците идват в дома в новогодишната нощ.

Затова наличието на хора отвън фамилията е нежелателно. Задължително е домът да се пречисти – за тази цел се употребява грах, който се разхвърля по стаите, с цел да изгони неприятните духове.

В момента, в който Новата година настъпи, японците стартират да се смеят. Те имат вяра, че смехът ще им донесе триумф през идващите 12 месеца.

Още: Пожелания за Коледа и Пожелания за Нова Година

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР