Нова формула за изчисляване на процентите на ТЕЛК при хората

...
Нова формула за изчисляване на процентите на ТЕЛК при хората
Коментари Харесай

Предлагат нова формула за изчисляване на процентите на ТЕЛК

Нова формула за пресмятане на процентите на ТЕЛК при хората с увреждания предлага здравното министерство. Тя ще бъде опростена по отношение на настоящата и ще дава повече тежест на съпътстващите увреждания, плануват проектопромени в Наредбата за здравната експертиза. Те са оповестени за публично разискване.

Най-високият % на най-тежкото увреждане плюс 20 % от сбора на процентите на останалите увреждания – по този начин наподобява препоръчаната от здравното министерство формула, която съгласно отчета се смята за по-справедлива по отношение на сегашната.

Предвижда се завишаване на минималните проценти за разнообразни болести, при част от психологичните заболявания се вкарва пожизнено ТЕЛК решение и/или право на непозната помощ.

Ново е издаването на ТЕЛК с 50% понижена продуктивност при инфаркт, в случай че след първата година човек няма нарушавания на кръвообръщението.

За тежките форми на епилепсия се плануват доживотен ТЕЛК и непозната помощ.

Промени има и при някои онкозаболявания и при диабет.

Според плана няма да има краен период, в който искащите преосвидетелстване по новата формула могат да го заявят.

За децата и хората с психологични болести се планува предоставяне на непозната помощ и при по-малко от 90 % в ТЕЛК решението.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР