Нова фирма в обработката на пристанищни товари се появи у

...
Нова фирма в обработката на пристанищни товари се появи у
Коментари Харесай

Фирма на Ахмед Доган ще строи пристанище край Варна

Нова компания в обработката на пристанищни товари се появи у нас. Придобитата от Ахмед Доган Топлоелектрическа централа "Варна " стартира още една активност - ще оперира 3 корабни места в Езерово с ново сдружение.

Инвестицията, която е планувана, е 89 милиона евро. Топлоелектрическа централа “Варна”, в чийто актив влиза и пристанище, беше изведена от употреба през 2017 година. След това - продадена от ЧЕЗ на фамилната компания на някогашния шеф на пристанище “Варна” и транспортен министър в кабинета "Орешарски " Данаил Папазов. Миналата година 70% от сдружението закупи Ахмед Доган.

“Преговаряхме с много хора, единственият, който застана с името си и не искаше да се занимава с офшорки и тем сходни компании, беше господин Ахмед Доган и по тази причина се насочихме към него. Бяхме съгласни да работим с него, тъй като той има визия и за екологизацията на ТЕЦ-а, по-скоро неговата визия е към ТЕЦ-а, не толкоз към пристанището”, съобщи пред камерата на БТВ Данаил Папазов – изп. шеф на Топлоелектрическа централа „ Варна ". Стойността на договорката е конфиденциална.

„ Спекулации бяха, че този Топлоелектрическа централа коства стотици милиони, пък господин Доган го купил за 2 700 лева Това е цялостна спекулация”, разяснява още Папазов.

Сега се договаря с непознат вложител, който ще поеме част от 89-те милиона евро вложения. Планират се до 250 хиляди тона товари, а следващата година двойно. За съпоставяне - пристанище „ Варна” предходната година обработи към 10 милиона тона с облага близо 11 милиона лева От държавния порт към този момент не разясняват новия съперник.

Топлоелектрическа централа „ Варна” разчита и на държавни доходи от студения запас. Но Електроенергийният систематичен оператор го глоби с 2 млн лева „ Това не е тъкмо санкция, просто ЕСО заради спешно изключване на блока, трябваше да закупим балансираща сила и балансиращата сила е на тази сума”, изясни Минчо Минчев – шеф на Топлоелектрическа централа „ Варна”.

Миналата година ТЕЦ-ът получи 27 милиона лева от страната, с цел да поддържа мощностите си в подготвеност при положение на дефицит на електрическа енергия. С два от три блока, които са в наличност, ТЕЦ-ът ще взе участие в търга по-късно този месец за обезпечаване на леден запас за идната зима.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР