Нова детска градина в Браниполе за 4,6 млн. лева, изцяло

...
Нова детска градина в Браниполе за 4,6 млн. лева, изцяло
Коментари Харесай

Проекти в община „Родопи”: Нови детски градини, пеещи фонтани и алтернативен път на Околовръстното

Нова детска градина в Браниполе за 4,6 млн. лв., напълно освежен парк в Брестовица и реорганизация на централния площад в Първенец за над 3 млн. лв., околовръстен път в Марково за 1,8 млн. лв., петдесет проектирани улици, по-голямата част, от които асфалтирани, нов мост, няколко нови стадиони за мини футбол, детски и спортни площадки. Това са част от достиженията през миналата година от кмета на община „ Родопи ” Павел Михайлов – едни от тях към този момент приключени, други в развой на създаване, а за трети са подготвени плановете, получено е финансиране и следва реализация през новата година.
Прочетете още
През последните три години той е изправен пред предизвикването да отговори на огромния напор от новодомци в обитаемоте места в общината. Рекордно високият приръст на популацията и брой нови здания основават редица проблеми, с които локалните управляващи би трябвало да се оправят. Именно тези потребности дефинират и целите на Павел Михайлов, като той слага на едно от челните места по значимост построяването на нови детски градини и разширението на към този момент съществуващи такива. Причината е, че в огромна част от обитаемоте места забавачките се задъхват, места се намират на компромис, а в случай че трендовете се запазят, казусът ще стане още по-голям в бъдеще. Такъв е и въпросът с някои от учебните заведения в общината, които също изнемогват. Сградите не са планувани за толкоз огромна брой деца, а те стават от ден на ден и повече всяка последваща година.

Детски градини, ясли и учебни заведения в община „ Родопи ”

Изцяло нова детска градина се строи в Браниполе, като планът е за 4,6 млн. лв.. Всички деца са преместени в учебното заведение и читалището, където са обособени стаи особено за тях, а остарялата постройка на детската градина е изцяло съборена. Очаква се през лятото на 2023 строителството да бъде приключено, като в новата постройка ще се обитават 5+1 групи, ще има построен физкултурен салон и кухня. За всяка група ще има обособени детски площадки, като такава ще има даже и на покрива на детската градина.



„ Търсим самостоятелни решения във всяко обитаемо място, защото се съобразяваме с бюджета, с който разполагаме. През 2022 година са отделени близо 2,5 млн. лв. за поправки на детски градини и ясли.Имаме и план за близо 2 млн. лв. за ново крило на детската градина в Марково, защото това е най-бързо растящото обитаемо място. Всеки миг започваме и строителство на нова детска ясла в селото, като към този момент има определен реализатор на плана, за който са отпуснати средства от община „ Родопи ” и донори. Разширяваме детската градина в Златитрап, започнахме план за ново крило на детската градина в Първенец и разширение в постройките на забавачките в Белащица, Цалапица и Кадиево. Вече действат нови детски ясли в Ягодово и Брестник. Ще участваме в стратегия за саниране на детската градина в Брестовица, към този момент санирахме забавачката в Устина ”, разяснява Павел Михайлов пред TrafficNews.bg.

Изготвен е абстрактен план за построяването на нова детска градина в Крумово. Като сега той е в застой, защото не може да се откри място за построяването й.

„ Част от популацията не бе според детската градина да бъде построена в парка в селото, заради тази причина направихме референдум под формата на общо заседание, само че за жалост той не съумя да се реализира, защото нямаше кворум. Поради тази причина търсим ново място, само че за жалост все още няма уместно ”, разяснява още Михайлов.

Проектира се и нова пристройка на учебното заведение в Белащица, защото постройката не може да побере всички деца, подобен е и въпросът с школото в Марково.

Изграждане на пътища и поправки

През миналата 2022 година за инфраструктурата на общината са вложени над 13 млн. лв., като за съпоставяне – от 2011 до 2019 година са изхарчени единствено 1,7 млн. лв..

„ Много е значимо да подобрим инфраструктурата в общината. Има улици, които не са ремонтирани от десетилетия, има такива, на които в никакъв случай не е имало асфалт. Когато стъпих в служба, към 80% от уличната мрежа беше в извънредно неприятно положение, успяхме да подобрим огромна част от пътищата и продължаваме да работим за това ”, съобщи още кметът на „ Родопи ”.

Най-големият инфраструктурен план за измината година в общината е улица „ Източна ” в Марково или т.нар Околовръстно на селото. Изцяло новоизграденият пътен сектор е с дължина от 1,2 км и е на стойност от 1,8 млн. лв.. Основната цел на трасето е да се изведе придвижването от центъра на селото, защото там се намират всички публични здания, измежду които учебното заведение и детската градина. Движението по улицата бе пуснато през декември 2022 година.



Изцяло асфалтирана е и централната улица „ Захари Стоянов ” в Марково, направен е и план за кръгово кръстовище на входа на обитаемото място.

Друг образец за осъществен дълго чакан план в общината е улица „ Н.Д.Петков “ в село Цалапица. Улицата чака ремонт повече от 15 години.

„ Това е един от огромните обекти, който е осъществен в границите на последните две десетилетия в селото. Отсечката, която е с дължина към километър е извънредно значима за жителите на Цалапица, тъй като е свързваща и води до църквата и гробищния парк. Продължаваме с асфалтирането на улици в Цалапица, защото на някои от тях не е имало асфалт в никакъв случай, а са към момента са на пръст ”, съобщи Михайлов.



Нов мост

Друг осъществен извънредно значим план през миналата година е мостът над реката в Първенец, като построяването му е коствало 1,4 млн. лв..

 „ Този мост дели община „ Родопи ” на две. Старото оборудване беше извънредно компрометирано и можеше да стане сериозен случай. Имаше и възбрана да минават тежкотоварни коли, което в допълнение затрудняваше трафика, по тази причина беше извънредно значимо да изградим ново оборудване ”, разяснява кметът на общината.



Детски и спортни площадки, стадиони за мини футбол

През миналите три години са построени нови детски площадки във всяка една детска градина в общината с бюджетни средства.

„ Работим и по план за нови 8 детски площадки и една спортна. Три от тях към този момент са осъществени, като те се намират най-вече в паркове. Вече са осъществени детски площадки в Ягодово и Крумово, строят се в Брестник, Кадиево и Оризари, следва построяването в Цалапица, Брестовица, Браниполе и спортната площадка в Устина. Направили сме и няколко фитнес площадки навън. Те се намират в Ягодово, Крумово, Марково и Златитрап. Изградили сме и стадиони за мини футбол в Първенец и Брестник. В Цалапица, Брестовица и Златитрап следва и построяването на такива, а за Устина и Марково има план.



Ягодово



Брестовица

Сателитен град

Като абстрактен и желан да бъде сбъднат можем да определим плана за различен път на околовръстното на Пловдив. Михайлов се надява тази концепция да бъде осъществена като счита, че точно по този начин ще разтовари извънредно доста придвижването на Околовръстното, което ще облекчи както жителите на „ Родопи ”, по този начин и пловдивчани.

„ В момента, с цел да стигнеш от Марково до Белащица или Брестник, би трябвало да минеш през Околовръстното, имаме концепция да проектираме нов път сред Брестник, Белащица и Марково, който ще приключи правата Кричим-Асеновград. Реализирайки този различен, паралелен на Околовръстното път, хората ще могат от Кричим да стигат до Асеновград, без да минават през Околовръстното. Осъществявайки този план, може да се осъществя един остарял подобен от началото на 80-те години за така наречен Алтернативен или Сателитен град, по този начин всички обитаеми места могат да се свържат в бъдеще ”, споделя още кметът.

Нови паркове и площади

Един от най-големите планове, които е направен, получил финансиране и чака да бъде осъществен е този за цялостната реорганизация на площада пред читалището в Първенец и този в центъра на Брестовица, който включва и парка. Проектът е на обща стойност от 3 млн. лв., а средствата идват от фонд „ ФЛАГ ” и бюджета на общината.

2 млн. лв. ще коства реконструкцията в Брестовица, като в допълнение ще бъдат построени нова детска площадка и площадка за домашни любимци. Ще има още алея за любознателни, пътека за чувства, скачащ шадраван, хотел за инсекти и великански шах.



С останалите средства ще бъде направена цялостна смяна на централния площад в Първенец, като там също се планува детска площадка, пеещ шадраван, както и нова настилката на площада.



Бизнесът и общината ръка за ръка

„ Когато хората видят, че се работи в обитаемоте места стартират да се включват. Това е бъдещето – бизнесът да работи дружно с общината ”, разяснява Михайлов, като образци за това са Марково и Първенец.

В първото село са преасфалтирани към този момент четири улици от частни компании и следва това да се случи с още няколко. Така се реализира и планът за нова детска ясла в селото. Включили са се няколко частни компании и лица, които са дарили безплатно разнообразни типове материали - желязо, окабеляване, дограма, улуци, керемиди и други

Частно лице се е заело и с площада към паметника на Захари Стоянов в Първенец, който също е изцяло видоизменен.

Всичко изброено дотук остава приоритет на Павел Михайлов и през идната година.Той слага като цели подобряването на инфраструктурата в общината, построяването и разширението на детски градини и ясли. Основен приоритет е проектирането и осъществяване на канализации във всички обитаеми места в общината.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР