Нов Закон за защита на личните данни трябва да приеме

...
Нов Закон за защита на личните данни трябва да приеме
Коментари Харесай

Нови правила за защита на личните данни влизат в ЕС след по-малко от година




Нов Закон за отбрана на персоналните данни би трябвало да одобри страна ни преди 25 май 2018-та година. Това се постанова защото от тази дата стартира публично да работи европейски Регламент 2016/679/ЕС, осведоми „ Капитал “.

Основната концепция на регламента е да бъдат предпазени по-добре правата на потребителите по отношение на техните персонални данни. Предвижда се компаниите, които по разнообразни аргументи съхраняват персоналните данни на физически лица, да им обезпечават достъп до предоставената информация, както и да даде опцията за смяна или цялостно изтриване на данните, при предпочитание на лицето, което ги е предоставило. Последното се назовава „ Правото да бъдеш пропуснат “ и е значимо за потребителите на обществените мрежи, качили несъответствуващи фотоси, или създали сходни изявления.

Регламентът изисква фирмите и организациите от всевъзможен мащаб да одобряват нови политики, целящи да дават на крайния консуматор по-високо равнище на надзор върху персоналните му данни. Голяма част от тях са свързани със списването на нови процедури, указания и инструкции, спомагателни образования и ъпдейт на системите за обработка на информацията, включително криптиране на данните и други

Това дава отговор на заложения в Регламента принцип Privacy by design, който прокламира въвеждане на механически и организационни ограничения на отбрана на персоналните данни преди въвеждането на даден артикул, услуга или реализирането на едно бизнес начинание.

При някои компании ще бъде наложително и назначението на нова фигура в корпоративната им конструкция – " длъжностно лице по отбрана на данните ", написа още „ Капитал “.

Компаниите също ще имат изгода от въвеждането на новите условия, тъй като ще би трябвало да работят единствено с една национална организация, отговаряща за отбрана на персоналните данни, което ще ги улесни. Те ще се възползват от регламента при прехвърлянето на данни в границите на Европейски Съюз. А хармонизирането на бработка на персонални данни с условията на законодателството, ще спомогне да бъдат избегнати високите санкции. Не на последно място, регламентът ще понижи административната тежест за компаниите, а това ще подтиква свободната търговия.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР