Нов закон ще стимулира инвестициите на частния сектор в приложни

...
Нов закон ще стимулира инвестициите на частния сектор в приложни
Коментари Харесай

Нов закон ще насърчава частните инвестиции в наука

Нов закон ще подтиква вложенията на частния бранш в приложни научни проучвания.

Бъдещият Закон за поощряване на научните проучвания и на нововъведенията (ЗННИИ) ще вкара финансови и други тласъци за бизнеса, който подкрепя работата на научните организации. Той ще сътвори финансови, координационни и институционални принадлежности, които ще поддържат комерсиализацията на резултатите на приложната просвета и ще подтикват предприемаческата просвета в университетите.

Това е записано в концепцията за закона, която е оповестена за публично разискване. ЗННИИ ще размени в този момент настоящия Закон за поощряване на научните проучвания. Новият нормативен акт за първи път ще регламентира освен връзката сред научната общественост и бизнеса, само че и прехвърлянето на познания и технологии, както и привличането на квалифицирани специалисти във висшите учебни заведения и научните организации.

Той ще вкара обединен модел на интелектуална благосъстоятелност, зародила при осъществяването на научни планове, финансирани с обществени средства. Ще се подобрят изискванията, при които висшите учебни заведения основават и ръководят търговски сдружения.

ЗННИИ за първи път ще дефинира също механизмите за финансиране на научноизследователската и иновационната екосистема с обществени средства. Финансовата поддръжка от страната ще се реализира посредством фонд „ Научни проучвания “ и Националния иновационен фонд според многогодишни работни стратегии.

Една от задачите е средствата за просвета да се употребяват по-ефективно, като се обвържат с постигането на резултати както от фундаменталните, по този начин и от приложните проучвания. Приоритетно ще се подкрепят научните проучвания с присъединяване на млади учени, ще се предизвиква привличането на повече гении към научна кариера в България. През новия закон ще се поддържа по-сериозно присъединяване в интернационално съдействие, в това число и посредством потребление на потенциала на българската научна диаспора в чужбина.

Пълния текст на Концепцията можете да видитe
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР