Нов вид стоножка и нов вид паяк ще носят името

...
Нов вид стоножка и нов вид паяк ще носят името
Коментари Харесай

Зоолози нарекоха два вида животни на името на Боян Петров

Нов тип стоножка и нов тип паяк ще носят името на Боян Петров, открити от него, преди да изчезне безследно в опит да изкачи връх Шишапангма. На името му са кръстени десетки други типове животни, които е разкрил и изследвал, а те може да се видят в Природонаучния музей в София, където работеше той.

" Понякога се постанова да се слагат клопки, за където зоолозите допускат, че има забавни скотски типове ", изясни проф. Стоев.

" Новооткритата стоножка, наречена на името на Боян Петров, принадлежи съм средиземноморски типове членестоноги, от които в България има един разказан тип ", изясни Боян Въглински от Националния природонаучен музей. Конкретният новооткрит тип стоножка, наименуван на Боян Петров, е ендемичен за Западните Родопи, което значи, че не се среща на никое място другаде.

" Другото животно, наречено на алпиниста, е паяк, открит от него в региона на родопското село Белица ", изясни проф. Стоев. Български арахнолози са го описали тази година и към този момент носи латинското название Harpactea petrovi. Паякът живее в почвата и под камъни.

На 3 октомври няколко Неправителствени организации ще провеждат събитие в столиичния музей Земята и хората в памет на Боян Петров и природозащитните му действия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР