Нов вид бозайник бе открит в България от учени от

...
Нов вид бозайник бе открит в България от учени от
Коментари Харесай

Откриха нов вид бозайник в България

Нов тип бозайник бе открит в България от учени от Националния природонаучен музей, Природонаучния музей в Словения и Зоологическия институт „ Александър Кьонинг “ в Германия.

Бозайниците на Европа се учат повече от 300 година и дружно с птиците се считат за едни от най-добре проучените в света. Ето за какво откриването на нов тип е извънредно събитие, макар че се случва всяка година в труднодостъпните местности на Южна Америка и Югоизточна Азия.

Животните, които изчезнаха през XX век

Международен екип от учени с присъединяване на доктор Недко Недялков заяви, че в горите на Странджа планина живее нов и незнаен за науката тип бозайник – къртицата Talpa martinorum.

До в този момент се смяташе, че в България се срeщат два типа къртици – елементарна (Talpa europaea) и черноморска сляпа къртица (Talpa levantis), като първият тип е необятно публикуван и се среща из цялата страна, а вторият е прочут единствено от региона на Странджа.

Откриха нов чудноват тип жаба, която наподобява на прасе

Черноморската къртица е открита относително наскоро за нашата страна – през 1991 година

Четири причудливи животни, изчезнали вечно

Двата типа външно доста си наподобяват и са мъчно различими даже за експерт без инсталация. Черноморската къртица е малко по-дребна и клепачите при нея са сраснали, за разлика от европейската.

След изследвания и съпоставения - морфологични и генетични, с всички къртици, срещащи се в Европа и района, беше открит и нов тип, наречен Talpa martinorum.

Към момента е открито, че той се среща единствено в югоизточната част на Балканския полуостров като регионът му на местообитание следва компактно очертанията на Странджа планина – в България и Турция. Почти нищо не се знае за отличителните характерности на биологията на новия тип, която ще бъде предмет на бъдещи изследвания.



Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР