Нов урок за родната ни страна, даден само на 180

...
Нов урок за родната ни страна, даден само на 180
Коментари Харесай

Драстични мерки в Гърция! Какво правят съседите

Нов урок за родната ни страна, даден единствено на 180 километра разстояние!

Нови ограничения за справяне с високите цени разгласи гръцкият министър на развиването Костас Скрекас, представен от националната телевизия ЕРТ. Сред тях е намаляването на цените на съществени артикули за семейството с най-малко 5 % за най-малко 6 месеца.Паричната стойност на базовите артикули за дома ще се пресмята по отношение на междинната цена, която са имали съответните артикули до през вчерашния ден, като от нея ще се смъкват проценти надолу. Тази мярка ще важи за най-малко половин година и стремежът е да се реализиран налични цени преди Рождество Христово. 
-->
В случай на нарушаване от страна на бизнесите ще им бъде налагана санкция на стойност 20 000 евро за всеки продуктов код.Скрекас разгласи също, че веригите за доставки ще подлежат на прецизен надзор. Търговците на дребно с оборот над 90 млн. евро ще уведомяват гръцкото Министерство на развиването за всички ценови листи на своите снабдители.

Те ще би трябвало да дават информация за измененията в чистите покупни цени и да заявяват цените на дребно, тъй че потребителят да е осведомен с преобладаващите цени и да се правят директни и целенасочени инспекции от гръцкия Междуведомствен отдел за контрол на пазара.

Третата мярка за битка с инфлацията в южната ни съседка, която министърът на развиването загатна, визира прозрачността на цените на плодовете и зеленчуците. За тази цел супермаркетите ще оповестяват цените на главните плодове и зеленчуци и те ще бъдат оповестени на уеб страницата и приложението на Министерството e-katanalotis.gov.gr, с цел да бъдат обществено притежание.

За по-качествено съпоставяне на цените ще се събират и данни за покупките на едро от европейските пазари.Костас Скрекас загатна и четвърта мярка, която визира подсилването на механизмите за надзор посредством подобряването на изискванията за подаване на тъжби през телефонната линия 1520 на гръцкото Министерство на развиването, както и посредством основаването на особено мобилно приложение за внасяне на тъжби.

По отношение на горивата, министърът означи, че контролът на маржа на облагата в бензиностанциите продължава. Той уточни, че до момента от началото на годината са осъществени 14 949 инспекции и са наложени санкции за 5,1 милиона евро. Скрекас добави, че инспекциите са изключително интензивни в префектура Тесалия, Централна Гърция, където са били наложени санкции на стойност 110 хиляди евро.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР