Нов удар понесоха американските братя Уинкълвос, които претендират, че са

...
Нов удар понесоха американските братя Уинкълвос, които претендират, че са
Коментари Харесай

Нов удар по близнаците Уинкълвос – вече не са биткойн милиардери

Нов „ удар ” понесоха американските братя Уинкълвос, които претендират, че са идеолозите на Фейсбук. След вчерашния следващ спад в цената на криптовалутата „ Биткойн ” имуществото на Уинкълвос се стопи дотолкоз, че двамата изпаднаха от листата с милиардери.

Преди близо 15 години братята заведоха поредност от каузи против основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг, който упрекнаха, че е откраднал концепцията им за обществена мрежа. Делата приключиха със съглашение, от което братята прибраха 65 милиона $. Голяма част от тях дуото „ Уинкълви ” влага точно в криптовалутата, чиято цена през декември доближи до близо 20 хиляди $ за биткойн.

В резултат „ Уинкълви ” се трансфораха в милиардери, само че останаха такива единствено към месец, защото от този момент биткойн срина цената си съвсем двойно. Към момента положението на двамата е единствено към 739 милиона $.

Близнаците Камерън и Тайлър Уинкълвос учат дружно с Марк Зукърбърг в университета „ Харвард ”. Братята имат концепция за университетска обществена мрежа, наречена „ HarvardConnection ” и наемат Марк да работи по нея. Впоследствие обаче Зукърбърг основава Фейсбук, а братята настояват, че е откраднал както концепцията им, по този начин и елементи от към този момент написания код на „ HarvardConnection ”.

Близнаците завеждат поредност от каузи, споделя Тайлър Уинкълвос в изявление за Дарик през 2010 г: „ Определено това беше потрес. Никога не сме си представяли, че това би могло да се случи с нас. След като се отърсихме от шока, започнахме да мислим какво да създадем, с цел да разгадаем казуса. Имам акаунт във Фейсбук, тъй като ние го създадохме и от всички хора, които употребяват тази услуга, ние имаме най-голямо право да вършим това. Нашият спор не е с тази услуга – ние обичаме обществените мрежи и считаме, че нашата концепция за Фейсбук е страхотна. Не сме съгласни със собствеността, а не с продукта.

Делата в последна сметка приключват със съглашение, от което „ Уинкълви ” прибират 65 милиона $, а историята даже е филмирана от режисьора Дейвид Финчър.

Братята вземат решение да влагат 11 милиона от компенсацията в криптовалута и други цифрови активи и през 2013 купуват 100 хиляди биткойна. По това време цената им е към 110 $ за численост. През предходната година обаче цената им набъбна лавинообразно и през декември доближи пика си от 20 000 $ за биткойн. Това трансформира близнаците в едни от първите биткойн милиардери, а в разнообразни изявленията „ Уинкълви ” предвидиха, че биткойн ще измести златото като „ леговище ” за вложенията.

Други финансови специалисти като да вземем за пример Андрю Бейли обаче предизвестиха, че „ Биткойн ” е балон, който рано или късно ще се спука: „ По отношение на цената Биткойн е нестабилна стока. Гледайки какво се случи в последната година, бих желал да предупредя хората, че знаем релативно малко за това по какъв начин се образува цената му. Освен нестабилна, той е и особена стока, защото количеството му е закрепено. Ако желаете да инвестирате в Биткойн, се пригответе да загубите всичките си пари ”.

Вчера цената за един биткойн падна под 10 хиляди $ за първи път от 1 декември насам. Това стопи имуществото на Уинкълвос с близо 37 цента на $ и ги изхвърли от листата с милиардерите. Братята обаче са безапелационни, че ще задържат биткойните, тъй като очаквали в дълготраен проект цената им още веднъж да скочи с сред 10 и 20 пъти.

Преди дни самият Марк Зукърбърг загуби над 3 милиарда $, откакто разгласи, че Фейсбук към този момент ще дава приоритет на постове на другари, пред тези на компании и медии. Към момента имуществото му се пресмята на към 72 милиона $. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР