Може ли коридорът Индия-Европа да съперничи на Китайския пояс, един път?

...
Нов транспортен коридор, обявен в кулоарите на срещата на върха
Коментари Харесай

Нов транспортен коридор, обявен в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Делхи, ще се превърне в основата на световната търговия за стотици от идните години, каза индийският премиер Нарендра Моди в скорошно радио обръщение. Може ли наистина?

Американският президент Джо Байдън и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман надградиха мразовитите си отношения от неудобен удар с юмрук миналата година до здраво ръкостискане, както обявиха икономическия коридор Индия-Близък изток-Европа (IMEC). (Веднъж Байдън се беше заклел да превърне Саудитска Арабия в глобален парий.)

Проектът стартира за укрепване на транспортните и комуникационни връзки между Европа и Азия чрез железопътни и корабни мрежи, макар да беше полезен за региона, той също така разказваше за американската външна политика, „която, казано по-просто, е всичко, което би подкрепило интересите на САЩ срещу Китай“, каза Рави Агарвал, главен редактор на списание Foreign Policy, пред BBC.

Америка не печели материално от участието си в проекта, „но това може да се постави в категорията на срещата на върха Япония-Южна Корея в Кемп Дейвид,“ казва Parag Khanna, автор на Connectography. САЩ отбелязаха дипломатическото си присъствие на президентската среща в страната, като посредничиха за размразяване на отношенията между двете тихоокеански нации в лицето на нарастващия китайски експанзионизъм.

IMEC също се разглежда от мнозина като противодействие на САЩ на китайската инициатива „Един пояс, един път“ (BRI), глобален проект за изграждане на инфраструктура, който свързва Китай с Югоизточна Азия, Централна Азия, Русия и Европа.

Оправдани ли са сравненията с BRI?

Тази година се навършва десетилетие, откакто президентът Си стартира BRI.

Някои казват, че големите амбиции на проекта са намалели значително, тъй като отпускането на заеми за проекти се е забавило на фона на икономическото забавяне на Китай. Държави като Италия изразяват желанието си да се оттеглят, а нации като Шри Ланка и Замбия се оказват хванати в дългови капани, неспособни да изпълнят задълженията си по заема.

BRI също е изправена пред критики поради множество други причини от своите „основни цели за придобиване на стратегическо влияние чрез отпечатък върху развитието... агресивно свързване на различни региони с китайско-центрични вериги за стойност, недостатъчно внимание към местните нужди, липса на прозрачност, незачитане на суверенитета, неблагоприятно въздействие върху околната среда , корупция и липса на стабилен финансов надзор“, пише Гириш Лутра, сътрудник в мозъчния тръст на Observer Research Foundation в скорошен документ.

Въпреки хълцането китайците са постигнали „зашеметяваща сума“ и IMEC дори не е близо до „конкурент“, казва г-н Хана, добавяйки, че в най-добрия случай това може да бъде коридор с умерен обем.

"Това не променя играта в мащаба на BRI. Това е добро съобщение, но не поглеждате предложението и не казвате, о, Боже мой, светът не може да живее без него“, каза г-н Кана пред BBC.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР