Нов спад на турската лира бе регистриран. Това ще доведе

...
Нов спад на турската лира бе регистриран. Това ще доведе
Коментари Харесай

Шопингът в Одрин още по-изгоден след пореден срив на лирата

Нов спад на турската лира бе регистриран. Това ще докара до още по-активен и на ниска цена шопинг на българи в Одрин. Производители и търговци обаче леко подвигнаха цените, настояват постоянно пътуващи до южната ни съседка, написа " Дунав мост ".

До обстановката с лирата се стигна, откакто Турция уволни двама от заместник-управителите на централната банка и различен почитан чиновник рано в четвъртък.

С декрет, подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган, заместник-управителите на Централната банка на Република Турция (ЦБРТ) Семих Тюмен, Угур Намик Кючюк и членът на Комитета по парична политика Абдула Яваш бяха освободени от своите отговорности.

Назначенията в ЦБРТ пристигна, откакто президентството съобщи в сряда вечерта, че Ердоган се е срещнал с шефа на Централната банка Чахап Кавчооглу, публикувайки фотография на двамата мъже дружно.

След този ход турската лира падна до най-ниското си равнище от 9,23 по отношение на щатския $. Един лев се разменяше за 5.42 турски лири, съгласно Българска народна банка. Турската централна банка предишния месец изненада пазарите, като ненадейно понижи главната си рента.

Кавчооглу съобщи тази седмица, че намаляването на лихвения % не е изненада и няма доста общо с последващата ликвидация на лири. Следващата среща на банката за установяване на финансовите политики е на 21 октомври.

Годишната инфлация на Турция се форсира до 19,58% през септември, което е най-високото й равнище за две години и половина. Кавчооглу акцентира, че паричната политика е задоволително стегната за справяне с инфлацията.

Кавчооглу зае поста преди съвсем седем месеца, като размени Начи Агбал. Той е четвъртият губернатор на ЦБРТ за по-малко от две години.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР