Нов случай на починала жена без поставена аортна клапа Още

...
Нов случай на починала жена без поставена аортна клапа Още
Коментари Харесай

Още една възрастна жена не дочака аортна клапа

Нов случай на умряла жена без сложена аортна клапа Още една стара жена умря в столицата откакто се наложи да заплати 10 000 лв. за слагане на сърдечна клапа. За случая алармира Дарик дъщерята на умрялата, уточнявайки, че става въпрос за безкръвна интервенция, изделията за която не се покриват напълно от Здравната каса.
 
За сходен случай алармираха преди половин месец пациентски организации, уточнявайки, че повода е в новите цени на медицинските произведения, въведени от здравните управляващи. От Здравната каса обаче излязоха с обществено мнение, в което изрично декларират, че в страната няма умряли пациенти заради неспособност да доплатят изделията си.

 
Всичко стартира в навечерието на Коледните дни в края на предходната година, когато майката на Радост Теохарова получава инфаркт, описа пред Дарик щерка й: " Лекарят сподели, че тя има аортна стеноза, която изисква слагането на клапа. Тя ще й разреши обикновено кръвообращение след получения инфаркт. Тази така наречен безкръвна интервенция се прави единствено в болница " Св. Екатерина " в София. Още на 2 януари й беше направена коронарография, т.е. болничното заведение реагира стремително и беше утвърдена от лечебното заведение за слагането на тази клапа. Подписахме осведомено единодушие и започнахме да чакаме ".
 
Семейството чака без опасения, че интервенцията няма да се състои. Чакането обаче продължава месеци, а отговор или дата за интервенция няма: " Разбираме, че Здравната каса била решила да доплаща с 10 000 лв. за тази интервенция. Аортна стеноза се получава най-много в пенсионна възраст. Колко от нашите пенсионери могат да си разрешат даването на тези 10 000 лв.? "

 
От Здравната каса в свое мнение акцентират, че изборът да се чака за интервенция е на дъщерята на умрялата жена. Институцията напомня, че изискванията, при които заплащат медицински произведения, са регламентирани в разпоредба. От пациентски организации „ Заедно с теб ” обаче обявиха втори избор на съмнение на заместник-здравния министър Жени Начева, която оглавява и Надзорния съвет на Здравната каса. Според пациентите тя избягала от отговорност по случая с доплащането на медицинските произведения.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР