Нов случай на починал пациент заради забавена диагноза и реакция

...
Нов случай на починал пациент заради забавена диагноза и реакция
Коментари Харесай

Отпращане и грешна диагноза в Пирогов и ВМА убили жена

Нов случай на умрял пациент поради забавена диагноза и реакция в софийски лечебни заведения стигна до медиите.

Става въпрос за 67-годишна жена, която умира от септичен потрес. До тогава стига откакто на първо време бива върната от незабавните медици в „ Пирогов”, а след това лекуването й е забавено и във Военномедицинска академия.

Лекарски обиди и гибел доведоха до инспекции на "Пирогов " и "Александровска "

Облян в кръв на прага на „ Пирогов”, няма кой да помогне

За казусът описаха околните й пред NOVA. Синът й е доктор в незабавна помощ, само че в Съединени американски щати. Той разпознал диагнозата и се опитал да комуникира с сътрудниците си в България посредством телефона на сестра си, само че те отказали.

Всичко се случва във вечерта на 30 август, когато дамата стартира да изпитва болки в крайниците и се появяват съсиреци по цялото й тяло.

Около среднощ щерка й я откарва в „ Пирогов”. След прегледа лекарите откриват, че дамата има доста ниско кръвно и й предлагат да пие кола и айрян. В същия миг е било нужно незабавно пациентката да бъде пратена в шокова зала и да й се влеят антибиотици.

Септичният потрес би трябвало да бъде разпознат на момента и няма по какъв начин да не го разпознаеш.

Исках да приказвам с дежурния доктор, само че тя не искаше. Още в „ Пирогов” е трябвало да я одобряват в шокова зала”, декларира синът, който схванал за положението на майка си по телефона.

След отвод да бъде призната в тази болница, защото нямали дежурен невролог, дъщерята откарва дамата във ВМА. Там също не диагностицират септичния потрес, който е остра реакция на тялото на инфектиране.

„ Размотаваха я от етаж на етаж. Направиха й рентгенови фотоси на белия дроб, което беше безусловно ненужно”, счита синът-лекар.

„ Аз бях толкоз обезверен. Написах на невролога диагнозата и какво би трябвало да се направи като известие в „ Месинджър”. Беше ми отговорено да си навра известието някъде и че в България нещата не стават по този начин”, описа още мъжът, който работи в Съединени американски щати.

В 3ч. през нощта дамата била призната в интензивното поделение, където сутринта на промяна застъпил доктор, който открил, че става дума за септичен потрес – нещо, за което синът упорствал през цялото време.

Започнало преливане на антибиотици, само че било прекомерно късно и пациентката умряла.

„ Ако това се случи тук в Америка и човек в септичен потрес бъде отпратен,

този доктор на идващия ден няма да практикува, ще бъде наказан и няма повече да види пациент през живота си ”,

счита синът.

От „ Пирогов” обявиха, че нямат дежурен невролог през нощта и заради това се постанова да отпращат хора към други лечебни заведения. Във ВМА ще вършат инспекция по случая.

Инцидентът е следващо сходно разобличаване за последните дни. Преди 1 седмица стана ясно, че лекарите в „ Пирогов” отказали да обслужат прегазен от кола мъж на метри от входа на болничното заведение и споделили на хората с него да позвънят на 112.

В края на предходната седмица жена описа по какъв начин мъжът й умрял, след отвод да получи незабавна помощ, още веднъж в „ Пирогов”.

В болничното заведение, където редом текат вътрешни кавги сред управление и лекари, разпоредиха инспекции по случаите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР