Нов скандал за корупция в украинската армия намеси името на

...
Нов скандал за корупция в украинската армия намеси името на
Коментари Харесай

Оръжеен скандал в Украйна намеси България

Нов скандал за корупция в украинската войска намеси името на България, заяви изданието Eadaily.com. Постъпилите за потребление артилерийски снаряди, закупени в Чешката република, въобще не са подобаващи за бойна приложимост и са морално остарели, съобщи Actualno.com

Съответно заявление е изпратено до Генералната прокуратура на Украйна от националния народен представител от фракцията „ Европейска взаимност " Михаил Бондар. Според заявката през октомври 2020 година държавното дружество " Укрспецекспорт " е подписало контракт с Министерството на защитата на Украйна за доставка на 5000 броя осколочно-фугасни снаряди от системата UOF 12. Тези снаряди са предопределени за 100-мм противотанкови оръдия, настоящи в зоната на Донбас. Цената на един снаряд е 760 евро (около 25 537 укр. гривни), общата стойност на контракта е 126,5 милиона гривни. Чешката компания за отбранителни системи е посочена като формален снабдител.

Според Бондар в реалност на Украйна са продадени изведени от употреба снаряди руско произвеждане, които България продава съвсем на безценица от няколко години. София предложила през 2018 година на Украйна да купи UOF 12, създадени през 1986 година, за 450 евро на брой. Тогава обаче Министерството на защитата на Украйна изрично отказало договорката, считайки боеприпасите за неизползваеми. Министерството на защитата на Украйна се върна към договорката през 2020 година, откакто към този момент е закупило противотанкови муниции на доста по-висока цена. Сделката е подписана с груби нарушавания на закона, отвън конкурсни процедури, твърди Бондар. „ Снарядите, закупени по държавен контракт № 403/1/20/74, принадлежат към третата категория - т.е. са несъответствуващи за бойна приложимост, както и неразрешени и рискови за бойна приложимост и по време на служебна приложимост. Заместник-министърът на защитата на Украйна Александър Миронюк, с цел да легализира средства, получени с незаконни средства, координира система за доставяне, в която три частни субекта с юрисдикции в България, Чехия и Словакия вземат участие в осъществяване на не стокови интервенции или интервенции, които да не трансформират характерностите на стоките. В резултат на тази договорка украинският бюджет претърпя загуби от над 48 милиона гривни “- се споделя в изказването на Бондар.(1,44 млн евро – бел. прев.).

По време на президентството на Виктор Юшченко полковник Александър Миронюк командва украинските специфични сили, присъединени към силите на НАТО в Афганистан и Ирак. При Виктор Янукович за премия полковникът е награден с издигане на водеща служба във военнопромишления комплекс на Украйна, като дава отговор за вноса на оръжия и муниции от европейските страни. През март 2020 година министър-председателят на Украйна Денис Шмихал назначи Миронюк за заместник-министър на защитата. Чешкият снабдител на боеприпасите се намира в Прага - в жилищен и офис- комплекс, където жилищни и търговски недвижими парцели се отдават чартърен на релативно ниска цена. Основният офис на компанията обаче се намира в Оломоуц, където до 1991 година са били дислоцирани моторизирани пехотни и артилерийски елементи на Централната група на руските войски. На уеб страницата на Czech Defense Systems (Чешки отбранителни системи) се споделя, че с изключение на муниции компанията продава танкове, оръжия и друга военна техника на страните от Съюз на съветските социалистически републики и НАТО. 100-милиметровите противотанкови снаряди от руския диаметър не се вписват в сегашната военна теория на Украйна. През 2019 година Киев реши да трансферира изцяло украинските оръжия по стандартите на НАТО. По-специално, за тази цел военните предприятия на Украйна преобразуват артилерия и минохвъргачки по модела на НАТО.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР