Нов скандал пали в държавата Продължаваме промяната заради опитите на

...
Нов скандал пали в държавата Продължаваме промяната заради опитите на
Коментари Харесай

Нова война в държавата. В дъното 10 Грипен-а

Нов скандал пали в страната " Продължаваме промяната " поради опитите на президента Румен Радев и служебното държавно управление да подсигурят защита на въздушното ни пространство, до момента в който започва планът с F-16 от Съединени американски щати.

България търси междинно решение за изтребители, водят се договаряния с Швеция и още няколко страни, разгласи президентът Румен Радев след съвещанието на Европейската политическа общественост в Прага.
-->
От Министерството на защитата оповестиха, че " за обезпечаване на опцията Военновъздушните сили на България да извършват дилемите си по защита на въздушното пространство, както неведнъж е съобщавано в последните два месеца, МО е отправило искане до Швеция, Франция, Израел и Съединени американски щати за показване на оферта за наемане или закупуване на самолети ".

Оттам допълват, че срещи с делегации от Швеция и Франция са извършени в средата на септември и се чакат предложения. Чака се отговорът и на Израел и Съединени американски щати.

В Прага Радев не посочи за какъв брой самолета става въпрос. За техния брой не излиза наяве и от известието на военното министерство: " Колко самолета ще вземем зависи от техническите параметри, финансирането и опциите на съответните страни за доставка ", уточни президентът.

Става въпрос за 10 шведски изтребителя " Грипен ", заяви " 24 часа ", цитирайки писмото на военното ведомство. То е от 30 септември и в него служебният министър на защитата Димитър Стоянов желае оферта за закупуването на " Грипен " -ите, които да бъдат създадени и доставени в границите на 2 години от сключването на контракта. Стоянов желае въпреки всичко и предложения за лизинг.

Въпреки това " Продължаваме промяната " си откри комфортен мотив да възпламени фитила на нова война в страната.

Купуването на нови самолети ще срещне нашия отпор, тъй като е безумство преди да сме получили поръчаните, да купуваме нови, скочи през днешния ден някогашният финансов министър Асен Василев.

Не е роля на служебния кабинет да взима такова решение с многомилиардни измерения, добави и Кирил Петков, който акцентира, че това е роля на Народното събрание.

Само часове по-късно след офертата на МО стана ясно, че Швеция е изпратила на 1 октомври на българското министерство на защитата предложение за 8 нови бойни самолета „ Грипен “. Става дума за най-новата настройка MS20 на модела Jas 39 Gripen C/D, която е съвместима със стандартите на НАТО.

Първият аероплан може да бъде доставен в границите на 24 месеца след подписването на контракт, заяви Асоциацията на шведската промишленост за сигурност и защита, представена от " Дневник ".

Това не е просто разговор, това е търсене на решение, тъй като България не може да си разреши да се откаже от защитата на личното си небе до идването на американските самолети Ф-16.

Договорът с Вашингтон за пазаруването на 8 плюс 8 самолета Ф-16 се извършва, увери президентът Румен Радев в коридорите на интернационална среща в Прага.

За това, че България се интересува от шведските самолети бе упоменато още на 4 август в коментар за профилираното американско издание Combat Aircraft, оповестява в. “Сега “. В него се споделя, че Словакия и България били обезпокоени от забавеното снабдяване на новите американски F-16 Block 70 и се добавя: „ Източници от България ми споделят, че управляващите търсят сега преходно решение за базови качества въздух-въздух с до 18 нови или втора употреба Gripen C/D, доставени до 18 месеца след подписването на контракт “.

Сега в известието на „ Сааб “ от Стокхолм се споделя още: „ Обучението на водачите и техническия личен състав е включено и с предлагането цялостни качества за бързо реагиране ще бъдат реализирани в границите на бюджета “.

В НАТО единствено две страни имат такива самолети – Чехия и Унгария, като чехите модернизираха своите до MS20 Block 2 през 2018 година, а през януари 2022 година производителят „ Сааб “ (Saab) разгласи, че стартира същият развой и за унгарците.

Радев напомни, че на срещата на върха на НАТО, която тече сега, е изтъкнал потребността на страната ви от изтребители, с цел да не прекъсне носенето на дежурството по " Air policing " и защита на личното въздушно пространство.

" Докато този план започва, се търси решение, тъй като България не може да се откаже от защитата на личното си небе. Това ще е до 2030 година, в случай че идващият парламент благоволи да каже за тези 8 самолета. Дотогава търсим междинно решение, изпратени са писма, организират се срещи, получават се начални информации за платформи от Съединени американски щати, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел. Търси се най-хубавото решение, касаещо качества и цена ", сподели президентът.

Държавният глава добави, че страната ни търси изтребители втора употреба не от компании, а от министерствата на съответните страни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР