Нов рекорд по отменени и закъснели влакове на БДЖ беше

...
Нов рекорд по отменени и закъснели влакове на БДЖ беше
Коментари Харесай

Антирекорд: 234 отменени и 217 закъснели влакове заради снега миналата седмица

Нов връх по анулирани и закъснели влакове на БДЖ беше подложен предходната неделя, когато валя сняг. От близо 570 влака които трябвало да се движат в страната тогава - 234 са анулирани, а 217 са закъснели. Заради снеговалежа доста от главните железопътни трасета са били прекратени. Влакове са закъснявали поради проблеми с тока. Потърпевшите пасажери обаче, става известно нямат право на обезщетение.

Още в раните часове на 25 ноември диспечерите в БДЖ са затрупани от сигнали за проблеми по железопътното трасе.



" Имахме спирания на съществени основни ЖП линии. Прекъсване на придвижването заради паднали дървета и повреди на контактни мрежи. Едновременно с това имахме доста случаи на краткотрайни спирания за интервал към час, час и нещо на напрежението в контактната мрежа и престой на влаковете ", сподели Анатолий Атанасов - и.д. шеф " Оперативна активност ", БДЖ.

Някои влакове стартират да се движат с големи закъснения, а други остават блокирани на релсите.

" Непристигането на една такава комбинация респективно води до анулацията на влака от София ", сподели Анатолий Атанасов - и.д. шеф " Оперативна активност ", БДЖ.

Именно поради непристигнала комбинация е анулиран обедният трен за Варна, с който трябвало да пътуват група от към 50 деца и преподавателя по информатика Бисерка Йовчева. Следващият трен бил в 15.30 часа. Пътуването било обезпечено преди намесата на премиера и транспортния министър.



" Всяко едно позвъняване от подобен сан повлиява на работата на сътрудниците, само че действително обстановката е, че влакът е бил изкаран на коловоз, даден е локомотив. Просто изчакваше обезпечаване на бригада за обслужване на влака. Освен тази група, ние имаме и други пасажери, които трябваше да отвозим от предходния трен, който беше анулиран ", изясни Анатолий Атанасов - и.д. шеф " Оперативна активност ", БДЖ.

Така влакът отпътува с близо час и половина забавяне, а групата на професор Йовчева пътува в обособен вагон.

" Реално групата е пътувала на две елементи. Първата група е отпътувала с влака който е в 10.20 часа от София, само че заради спиранията е дошъл преди този трен, който е в 16.48 часа ", разясни Анатолий Атанасов.



При анулация и забавяне на влакове поради изключителни обстановки пасажерите нямат право на обезщетение.

" Ако по виновност на БДЖ се случи забавяне, ще намерим някакъв метод на отплата. Но при такива огромни форсмажорни условия не сме в положение да откликнем на компенсациите ", сподели инж. Ивайло Георгиев - шеф " Продажби и обслужване ", БДЖ.

БДЖ е върнала към 7000 лв. на пасажери, които са си купили билети, само че са се отказали от пътуването на 25 ноември. Железопътният ни транспортьор е отсрочил действието на европейския правилник, който планува компенсации до 50% от цената на билета според от закъснението на влака.



" Това се отнася единствено до вътрешните линии и неприлагането на тази уговорка е до 4 декември 2024 година ", разясни инж. Ивайло Георгиев.

Така в този момент пасажерът може да се откаже от пътуването и да получи парите си, в случай че се окаже, че закъснението е повече от час. В случай че влакът закъса, БДЖ би трябвало да върне на пасажера част от парите за билета. Сумата се пресмята на база пропътувано разстояние.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР