Нов регулатор за цената на водата, евентуална отмяна на водния

...
Нов регулатор за цената на водата, евентуална отмяна на водния
Коментари Харесай

Перник без воден режим от юни, нов регулатор за ВиК услугите

Нов регулатор за цената на водата, възможна анулация на водния режим в Перник и привършване на ремонтите на виадуктите по автомагистрала „ Тракия “ до края на юни са идните задания пред Министерството на районното развиване и благоустройството. Това оповестява в изявление министърът на районното развиване Петя Аврамова в изявление за Българска национална телевизия.

Попитана ще има ли повишение на цената на водата, тя отговори, че до десетина дни се чака планът на Закон за ВиК да бъде оповестен за публично разискване. Сред главните правила, които са заложени в него, е и обществената търпимост на цената на водата.

Цената на ВиК услугите се дефинира от Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР), която е основана съгласно наредбите на Закона за енергетиката, напомни Аврамова. Тя уточни, че в новия Закон за ВиК се предлага от регулатора да се отдели независима комисия, която да дава отговор единствено за ВиК бранша. Работно име на новата конструкция е Комисия за контролиране на ВиК услугите.Със основаването ѝ ще има повече еластичност и проследимост на процесите и при установяване на цените в разнообразни обстановки, споделя Аврамова.

Тя показва, че главната цел на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД, в който страната наля 1 милиарда лева,е стабилизиранетона бранша, в който липсват задоволително средства за вложения и е в тежко финансово положение.

Надзорният съвет на компанията към този момент е назначен, има определен Управителен съвет и изпълнителен шеф. Работи се по структурирането на холдинговото сдружение, което ще оказва поддръжка на операторите в тежко финансово положение.Една от първите задания на холдинга е да подкрепи оздравяването на ВиК сдруженията, с цел да могат да изпълнят плановете си по оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “, по които ще бъдат вложени над 2 милиарда лв..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР