Нов протест на собствениците на имоти в района на Балчик,

...
Нов протест на собствениците на имоти в района на Балчик,
Коментари Харесай

Протестите в Крайморска Добруджа не спират

Нов митинг на притежателите на парцели в региона на Балчик, Каварна и Шабла. Жители на община Каварна блокираха пътя Българево - Калиакра в символ на митинг против възбраната за земеделие и строителство в предпазената зона "Калиакра ", заяви БНР. Към тях се причислиха и поданици на общините Балчик и Шабла.

След вчерашните конфликти с полицията, през днешния ден митингът мина спокойно.

Протестиращите са издигнали плакати, които гласят "Да на екологията, не на рекета и отнетите права ", "Натура за вас, бедност за нас ", "Отменете смъртната присъда на Крайморска Добруджа ".

Полицейското наличие в региона е засилено.

Притеснението на локалните поданици е, че поради възбраната ще бъдат унищожени земеделието, туризмът и рибарството.

В поддръжка на протестиращите участва и кметът на Каварна Нина Ставрева. Тя също разкритикува решението и уточни, че районът се обезлюдява и се лишава опцията за развиване.

"Това, към което се стремим, е започване на нова процедура с екип от интернационална експертиза за действително и съответно обрисуване на границите на предпазените зони ", съобщи тя.

По думите на екоминистъра Нено Димов заповедта е издадена за страната ни да се защищити от тежки наказания.

На ексклузивен брифинг в петък Димов съобщи, че притежателите на земи, които не могат да ги употребяват за строителство поради екологични ограничавания, може да бъдат обезщетени от европейските стратегии.

"В програмата за развиването на селските региони ще стартира разискване за обезщетителни ограничения. Оперативна стратегия "Околна среда " е планувала в своята стратегия запас за локалните инициативни групи, които също могат да работят по възобновяване на хабитатите и птиците ",посочи екоминистърът Нено Димов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР