Нов оптичен инструмент дава възможност за откриване на живот на

...
Нов оптичен инструмент дава възможност за откриване на живот на
Коментари Харесай

Нов лесен начин за откриване на извънземен живот

Нов оптичен инструмент дава опция за разкриване на живот на другите планети, както и в детайли да се следи от спътници измененията в растителността на Земята.

Научната работа на холандските биолози от Амстердам дава действителна опция за откриването на живи организми, като да вземем за пример растения, от доста огромно разстояние. Методът се базира на обстоятелството, че биологичните молекули отразяват светлината по неповторим, присъщ единствено за тях метод.

Лукас Пати от Свободния университет в Амстердам сътвори нов оптичен спектрополяриметър, който назова TreePol . Устройството дава опция от целия светлинен сигнал да се отдели съставния елемент с кръгова поляризация. Авторът на научната работа допуска, че по този метод може да бъде открит извънземен живот.

Новият способ се базира на хиралността на биологичните молекули. Почти всички органични молекули могат да съществуват в две форми, които за огледално обърнати една на друга. В елементарните химически реакции хиралните форми имат идентични свойства. Но при комплицираните химични реакции хиралността е значима, тъй като молекулната симетричност дефинира по какъв метод ще се съединят молекулите. Ето за какво, биохимичните реакции доста постоянно са изборни: молекулите от десен вид могат да вземат участие в някои химични реакции, в които молекулите от ляв вид не могат. Освен това, разтворът в който молекулите с едната хиралност доминира над другата, по характерен метод взаимодейства със светлината – този разтвор трансформира плоскостта на поляризация на светлината. В земната биосфера молекулите на аминокиселините, от които са формирани белтъците, завъртат плоскостта на поляризация наляво, а молекулите на множеството захари завъртат поляризацията надясно.

Не е известно за какво в еволюцията на живота на Земята се е получило точно това завъртане. Но се смята, че няма форма на живот, която да развие идентични паралелни механизми за всички химически реакции за двете молекулни симетрии. Тоест, за всяка друга извънземна биосфера, която е сходна на земната, би трябвало да доминират най-вече единият вид молекули, което ще се отрази на всички химически реакции на този далечен свят. Следователно, молекулите на този извънземен живот ще въздействат на кръговата поляризация на светлината. Това свойство не е особено за неживата материя с опростени химични реакции. По този метод учените към този момент разполагат с благонадежден симптом, който демонстрира съществуването на живот в светлината, идваща от планетите на далечните звездни системи.

„В подтекста на астробиологията кръговата поляризация е значима сигнатура на живота“ – обявиха създателите на научната работа в списание Astrobiology. „В съпоставяне с другите повърхностни биосигнатури, тук липсват сигналите от неживата материя и няма по какъв начин да се получат подправени и погрешни резултати„.

Лукас Пати споделя, че е почнал първите си опити в това направление още през 2015 година, когато опитал с най-различни растения и по-конкретно, най-вече с бръшлян и фикус. Спектрополяриметърът е записал напълно ясни сигнали от хиралните молекули. Тогава ученият се преместил на покрива на лабораторията и насочил прибора към зеленото поле на близкото университетско футболно игрище. Никакъв сигнал. „Отидох персонално да ревизира каква би могла да е повода и видях, че футболистите играят върху изкуствена трева“ – сподели още изобретателят. При идващите опити излиза наяве, че и най-опростената лабораторна трансформация на TreePol без никакви неточности открива растителността от няколко километра. Освен това, приборът разграничава живата растителност от мъртвата, тъй като втората не отделя летливи хирални субстанции.

Авторите на научната работа признават, че потреблението на техния способ за разкриване на живот на екзопланетите желае още научни проучвания. В същото време те означават, че новият уред може да се употребява за напълно земни цели: новият метод може да се употребява за тънък мониторинг на растителната завивка на нашата планета.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР