Нов опит за бягане под 2 часа на маратон (42.195

Нов опит за бягане под 2 часа на маратон (42.195 ...

Елиуд Кипчоге от NN Running Team ще направи опит да пробяга маратонската дистанция за по-малко от два часа.

Нов опит за бягане под 2 часа на маратон (42.195 км) ще направи световният рекордьор и олимпийски шампион в класическата дистанция Елиуд Кипчоге. С помощта на NN Running Team Елиуд Кипчоге ще стане първият човек в историята, който ще се опита да преодолее бариерата от 2 часа в маратона. В своя опит на 12 октомври Елиуд ще бъде подкрепен от 41 пейсмейкъри, 12 от които от емблематичния отбор на NN Running Team.

Бягането ще се проведе в  австрийската столица Виена. Избраното трасе е на Хауптале – 4 километров булевард, който води към една от забележителностите на Виена – Пратера. Булевардът е защитен от ветрове заради високите дървета наоколо и е идеалната права в австрийската столица.  Хауптале е част от маратона на Виена, който се провежда от 1984 г. насам.

Датата на събитието 12 октомври беше потвърдена преди часове, като тя е съобразена с прогнозата за времето, така че да са налице подходящи метеорологични условия. Точният час ще бъде уточнен допълнително, като се очаква историческият пробег да се осъществи между 06.00 ч и 10.00 ч. българско време. Важно условие за провеждане на предизвикателството е да има прозорец от 24 часа, в който да не е валяло, така че трасето да остане сухо. Елиуд Кипчоге пристигна във Виена на 8 октомври от тренировъчния лагер на отбора в Каптагат, Кения и вече се аклиматизира и тренира в австрийската столица.

В първия си опит да слезе под 2 часа за маратонска дистанция на пистата Монца за Формула 1 в Италия в проекта “Найк под 2 часа“ най-великият маратонец на всички времена постигна 2:00:25.
 
“Рекордното време от 2:00:25 през 2017 г. е най-гордият момент в кариерата ми“ - казва Елиуд Кипчоге. “Винаги съм казвал, че човешките възможности нямат граница. Вярвам, че мога да мина под двучасовата бариера. Искам да покажа на света, че когато се отдадеш на целта си, когато работиш упорито и когато повярваш в себе си, всичко е възможно.”

Елиуд е подкрепен от дългогодишния си треньор Патрик Санг, който, заедно с останалата част от екипа на NN Running Team, работи за постигане на целта. “Както доказа на „Монца” преди две години, Елиуд е един изключителен атлет с много силна психика - обяснява Патрик. - С постиженията си той промени маратонската дистанция.”“Работата в екип е изключително важна. Мисля, че е невъзможно човек да тренира сам и да постига същите резултати, както ако тренира с  отбор”, смята Елиуд Кипчоге от NN Running Team.

Историческото събитие ще бъде излъчвано на живо по целия свят, както по телевизионни, така и по интернет канали. Десетки хиляди се очакват да са феновете, които ще присъстват на живо. Повече подробности за подготовката на Елиуд и отбора на NN Running Team можете да видите тук.

На предстоящото предизвикателство е посветена онлайн игра, в която потребителите ще влязат в ролята на пейсъри и ще бягат с Елиуд, като за целта те трябва да поддържат скоростта му 21.1 км/ч. Българският вариант на играта е достъпен тук.

NN Running Team е първият професионален тим по бягане в света, който събира най-добрите бегачи на дълги разстояния в света и най-добрите световни атлети. Първият в света професионален отбор по бягане, подкрепен от NN Group, дебютира в Ротердам на 9  април 2017 г. През 2018 г. Стивън Киплагат от Кения, представител NN Running Team, триумфира и в 35-тото издание на Софийски маратон и постави рекорд на трасето. Още за отбора и за неговите успехи научете на https://www.nnrunningteam.com/.

Източник: sportal.bg