Нов модерен заслон ще замени стария на Кончето“ Заслонът Кончето“

...
Нов модерен заслон ще замени стария на Кончето“ Заслонът Кончето“
Коментари Харесай

Нов модерен заслон ще замени стария на „Кончето“

Нов съвременен подслон ще размени остарелия на „ Кончето “ Заслонът „ Кончето “ в Пирин няма да може да се употребява от 1 август доникъде на септември поради започващия ремонт там. Той ще се извърши от доброволци, а средствата за него са събрани напълно от дарения. Материалите за новия подслон ще бъдат превозени с хеликоптер на БЧК, а остарелият ще бъде инсталиран като музей в региона на хижа „ Яворов “.
 
Заслонът „ Кончето “ се намира на 2756 м. надморска височина на билото на Пирин и е извънредно значим за туристите, изясни ръководителят на асоциацията на планинските водачи Орлин Чачановски: " Ако човек го хване неприятно време на Карстовото било, там и от двете страни са съвсем отвесни пропасти. Най-близките места, на които би могъл да се подслони, са над 4 часа път и единството избавление е заслонът Той е избавил живота на доста хора, може би стотици, и е там от 55-та година, само че към този момент е изцяло амортизиран и се постанова неговата замяна ".
 
Идеята е остарелият подслон да бъде инсталиран като музей в региона на хижа „ Яворов “, тъй като е обвързван с историята на планинарското придвижване в България. Заради труднодостъпния терен материалите за новия подслон ще бъдат превозени с хеликоптер на БЧК: " Надали ще бъде два на три метра, само че ще бъде с към метър по-висок от единия край, с цел да може да събере 12 души. За разлика от остарелия подслон, ще има преддверие. Ще бъде построен от темропанели с три пласта изолираност и обшит с неръждаема ламарина извън. Ще има инсталирани фотоволтаици, с цел да могат да се зареждат телефони, джипиеси и да има осветяване ".
 
До момента от дарения са събрани 18 хиляди лева, само че са нужни още 6000, а строителните действия ще се правят от доброволци. Заслонът няма да работи доникъде на септември, разясни Орлин Чачановски. Той се надява, че ремонтът ще завърши още до края на август, само че с цел да има прочут запас оповестеният период е доникъде на септември.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР