Нов метеорен дъжд може да озари небосвода по време на

...
Нов метеорен дъжд може да озари небосвода по време на
Коментари Харесай

На 31 май ни очаква или метеорна буря с хиляди „падащи звезди“ на час, или нищо

Нов метеорен дъжд може да озари небосвода по време на метеорния поток Тау Херкулиди на 31 май, само че на този стадий нищо не е 100 % несъмнено.

Според астронома Бил Кук от NASA събитието ще е от вида „ или всичко, или нищо “.

Основният отговорник за евентуалното небесно представление ще бъде разпадащата се комета 73P/Schwassmann-Wachmann 3 (известна още като SW 3).

„ Ако останките от SW 3 развиват повече от 354 км/ч при отделянето си кометата, ние може и да забележим един прекрасен метеорен поток - споделя Бил Кук, който е началник на метеоридната работа на NASA. – Ако останките са се отделили от нея с по-бавна скорост, то нищо няма да може да доближи до Земята и няма да забележим метеори от тази комета. “

За първи път кометата е видяна на 2 май 1930 година - преди цели 92 години - от немските астрономи Карл Арнолд Швасман и Арн Артур Вашман. Тя се завърта към Слънцето един път на 5,4 години и оптималното разстояние, до което се приближава до Земята, е 9,2 млн. км.

През 1995 година и 2000 година яркостта на кометата, която лека-полека стартира да се разпада, е извънредно мощна. На 18 април 2006 година галактическият телескоп „ Хъбъл “ откри дузини фрагменти. В края на краищата – през март 2017 година - тя се разпада на цели 68 части и изпълва Слънчевата система с остатъци.

Фрагменти от кометата, снимани от " Хъбъл " през 2006 година Източник: NASA, ESA, H. Weaver (APL/JHU), M. Mutchler and Z. Levay (STScI))

Разбира се, на 31 май може и да няма небесен театър. Астрономите нямат визия тъкмо какъв брой и в каква посока кометата SW 3 е изхвърлила своите парчета през 1995 година Това може да докара или до зрелищна метеорна стихия, или до нищо.

Според Американското метеорно общество (AMS) Земята ще се срещне с кометата на 31 май в 4:45-5:17 ч универсално време (UT) – т.е. в 07:45-08:17 българско. Уви, по това време Слънцето към този момент ще е изгряло. За благополучие, нищо не е несъмнено и метеорният поток би могъл евентуално да ни застигне и по-рано.

Да се надяваме, че на 31 май ще можем да забележим метеорната стихия на века, както някои към този момент я назовават.

Източник: Space.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР