Нов инициативен комитет ще търси диалог с институциите за запазване

...
Нов инициативен комитет ще търси диалог с институциите за запазване
Коментари Харесай

Неяснота за бъдещето на археологическите находки край Благоевград

Нов предприемчив комитет ще търси разговор с институциите за опазване на археологическите находки край Благоевград, които бяха открити по време на градежа на Автомагистрала " Струма ". Членовете на гражданското съдружие упорстват за незабавна среща с представители на министерство на културата, районното министерство и община Благоевград, на която да получат изясненост за бъдещето на археологическия обект.

Благоевград

Близо два месеца след края на археологическите изследвания край Благоевград, на терена няма хора и техника. Няма и изясненост, по кое време ще стартира преместването на част от най-ценните обекти открити там, оповестиха от Инициативния комитет за опазване на археологическото завещание.
Румен Василев, някогашен шеф на Регионален исторически музей Благоевград: Това, което е намерено би трябвало да се направи краткотрайна консервация. Обектът оставен в това състояние ще се унищожи изрично го декларирам, и без булдозерите.
От Инициативния комитет упорстват да се обезпечи елементарен достъп от бъдещата автомагистрала до античните находки - банята, църквата и гробницата, които ще останат край трасето на скоростния път.
Лазар Андреев, ръководител на Инициативен комитет: За нас само и най-важно е този обект да бъде социализиран, да се направи нужната инфраструктура и там да стартират да идват туристи. Тоест от автомагистралата потока, който минава да могат да се отбиват хората, както да се срещнат с историята, по този начин да могат да подкрепят и бизнеса.
От гражданското съдружие желаят още тематиката за разкопките край Покровник да бъде още веднъж прегледана на сесия на Общинския съвет в Благоевград. За да стане ясно какви ще са уговорките на локалната власт за запазването на обекта и развиването му като туристическа дестинация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР