Нов играч влиза в търговията на дребно с ежедневни потребителски

...
Нов играч влиза в търговията на дребно с ежедневни потребителски
Коментари Харесай

Нов играч с амбиции влиза в търговията на дребно

Нов състезател влиза в търговията на дребно с ежедневни потребителски артикули (хранителни и нехранителни) и отдаването чартърен на търговски недвижими парцели. "Родна земя холдинг " АД получи позволение от Комисията за защита на конкуренцията да придобие едноличен надзор върху "Хит Хипермаркет " ЕООД, оповестиха от регулатора. Това ще стане посредством покупката на 100% от капитала на сдружението.

С тази договорка "Родна земя холдинг " АД затвърждава желанието си да влага в действия, свързани с търговията със артикули на дребно. Съответно плануваната договорка би разрешила нахлуване в нов пазарен бранш посредством потреблението на към този момент работещ модел с желание за разширение на активността.

Веригата магазини "Хит Хипермаркет " ЕООД, чийто едноличен притежател е "ХИТ Булгариен " ГмбХ - Германия, е профилирана в търговия на дребно с ежедневни потребителски (бързооборотни) артикули и отдаване чартърен на търговски недвижими парцели. Тя стъпи на пазара в София с комерсиалната марка "ХИТ " и магазин в жк "Младост " през 2004 година, а една година по-късно отвори и втори обект в жк "Люлин ". Хипермаркетите оферират и нищожен подбор от нехранителни артикули за бита (като съдове и принадлежности за хранене, електро крушки, авто такъми, произведения от текстил и др.), както и артикули под собственa търговскa маркa "Hana ", които са в региона на млечните артикули, ядки, яйца, самун и салати. Допълнително "ХИТ " отдава чартърен на трети лица търговски площи, находящи се в комерсиалната част на постройките или ситуирани на паркинга пред магазините.

"Родна земя холдинг " АД, който сплотява шест дъщерни сдружения, се занимава с търговия с природен газ, бизнес със зърно, земеделска земя, фотоволтаични планове, търговия на дребно със строителни материали и градинско обзавеждане посредством веригата магазини за артикули за строителството, артикули за дома и градината от вида "Направи си самичък ", както и ръководство и продажба на недвижими парцели. През 2015 година някогашният приватизационен фонд изкупи мажоритарния дял в дужеството "Хедус " АД, което пък има 100% от капитала на BauMax България - най-голямата комерсиална верига от вида "Направи си самичък " у нас. Акционерният капитал на "Родна земя холдинг " в размер на 36 010 600 лева е разпределен сред голям брой притежатели. Към края на март най-големите се "Невена " ЕООД с дял от 32.61%, Договорните фондове "Куест Вижън " и "Прайм Асетс ", проведени от ръководещото сдружение "Реал Финанс асет мениджмънт " АД - Варна, надлежно с по 5.17% и 5.03%, и "Централна кооперативна банка " АД с 5.25 %. Останалите бумаги с право на глас се държат от дребни вложители.

С оглед реализираната от участниците в концентрацията активност на територията на страната може да се направи извод, че придобиващата надзор група на "Родна земя холдинг " АД прави разнородна активност в страната, която не включва търговия на дребно с бързооборотни артикули, каквато е главната активност на придобиваното дружество. По отношение на отдаването чартърен на недвижими парцели също не е налице припокриване сред дейностите на участниците в договорката, защото придобиваното дружество отдава чартърен търговски площи, които се намират в комерсиалната част на постройките или на паркинга пред супермаркетите, до момента в който придобиващата надзор група отдава чартърен площи с нетърговско предопределение.

Преценката на Комисия за защита на конкуренцията е, че договорката няма да докара до хоризонтални или отвесни резултати, както и до връзки на тясно свързани прилежащи пазари. Следователно, не може да се чака настъпването на каквито и да било резултати върху конкуренцията на двата продуктово-географски пазари в страната: търговията на дребно с ежедневни потребителски артикули (хранителни и нехранителни) и отдаването чартърен на търговски недвижими парцели в България.

От средата на юни тази година "Родна земя холдинг “ АД стартира обществено предложение на 20 000 000 елементарни, поименни, безналични акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев на акция и емисионна стойност 1.80 лева на акция, евентуално с взор към договорката за пазаруване на веригата магазини "ХИТ ". То завърши на 7 август, като бяха записани общо 19 999 997 броя от препоръчаните бумаги, против които във фирмената каса влязоха 35 999 994 лв.. В последна сметка капиталът набъбна на 56 010 597 лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР