Нов и иновативен метод за лечение на меланома, разработен от

...
Нов и иновативен метод за лечение на меланома, разработен от
Коментари Харесай

Проф д-р Георги Чернев: Нов надежден български алгоритъм за лечение на меланома излезе в престижното списание Dermatologic Therapy

Нов и новаторски способ за лекуване на меланома, създаден от българския кожен лекар проф. Георги Чернев, откри място в влиятелното американско научно списание с импакт фактор Dermatologic Therapy.
Пред Actualno.com професорът описа защо става въпрос.
Занимаваме се с тази тема от 3-4 години, от клинична позиция, сподели проф. Чернев, като по думите му става въпрос за няколко плана и практиката се съпоставя с тази на американски и италиански учени. Занимаваме се обширно с лекуването на меланома, резекционните линии при съответните случаи, съгласно клиничната и дерматоскопска находка, посочи той.
Проф. Чернев напомни, че общоприетият действен способ за лекуване на меланома е в две фаза т.е. вършат се две интервенции. Неговият способ обаче свежда нещата до една интервенция – при така наречен тънки меланоми. При обичайния способ, в границите на първата фаза се прави " поле на оперативна сигурност " в границите на 0,5 сантиметра и по-късно, съгласно избраната туморна дебелина, зоните за резекция се уголемяват, като редом се отстранява или не се отстранява съответния лимфен възел.
Професорът е безапелационен – две интервенции преди всичко са огромно психическо тестване и стрес за всеки пациент. На второ място – неведнъж, споделям моя опит, в България, срокът за от 2-3 седмици, в границите на който би следвало да се организира втората интервенция, не се съблюдава – поради безапелационната хистопатологична оценка на препаратите, честото търсене на второ мнение при различен сътрудник, липса на информация за резекционните линии при първичната интервенция, както и дълбочината на резекцията. А забавянето на втората интервенция значи риск от градация на тумора.
Лекарят посочи - за пръв път в американското списание има публикация, касаеща три групи пациенти, които са проследявали и лекували от него и сътрудниците му " с едно несъмнено, ново бих споделил резекционно поле сумарно от 1 сантиметър, в границите на една оперативна сесия сме идетифицирали тези групи пациенти – пациенти със мощно изменени бенки, пациенти с тънки меланоми, под 1 милиметър туморна дебелина и пациенти с меланома ин ситу (in situ) ". Такива пациенти се оперират нормално два пъти – по сегашните упътвания и правила., в границите на 1 сантиметър, когато има сигурни клинични данни за тънки меланоми, или мощно диспластични бенки до меланома ин ситу, посочи професорът. По думите му, той е провел няколко такива интервенции и пациентите му са извънредно удовлетворени. Надеждата му е методът да работи и при по-дебели меланоми – има добър опит с два случая с меланоми от 4 милиметра. Там обаче резекционните полета са други. Пациентите подписват и осведомени единодушия, което е наложително.
са тънки меланоми – най малко към 100 000 в международен мащаб, акцентира проф. Чернев. Втората интервенция при тях се редуцира, а по последни данни, като варира съгласно окръзите. След като официализирахме метода,, добави той. На въпрос на Actualno.com кой е забранил интервенции и къде , отговорът на професора е: " ". На уточняващ въпрос с какво пояснение, отговорът е: " Без пояснение "!
Защо тогава – на този въпрос на Actualno.com професорът препрати към фармацевтичната промишленост, която " губи " пари от неналичието на втора интервенция и следва напън от тях върху политиците. " Нарушаване на лобитата и ползите на фармацевтичната промишленост ", разяснява той и акцентира, че поради това има " принуда " по отношение на открития и способи като неговия. Проф. Чернев подсети за разкритията си за връзката сред сартаните и меланома, по-точно за това, че тези лекарствени субстанции, употребявани за контролиране на кръвното налягане, и че това към този момент има удостоверение в задгранична научна публикация – детайлности научете ТУК! Пълна тишина, акцентира професорът като резюме какво вършат регулаторните органи в България по въпроса.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР