Нов епизод от войната по върховете на прокуратурата. Главният прокурор

...
Нов епизод от войната по върховете на прокуратурата. Главният прокурор
Коментари Харесай

Гешев ще дава обяснения по две прокурорски проверки

Нов епизод от войната по върховете на прокуратурата. Главният прокурор ще дава пояснения по две прокурорски инспекции - едната обвързвана със сигнала на Сарафов против Гешев, а другата за търговия с въздействие поради изказванията на основния прокурор, че са му предлагани посланически постове против оставка. Днес и пленумът на Висшия правосъден съвет разиска изказванията, че Гешев е записвал свои диалози с магистрати и политици, както и данните, че употребявал за персонални цели базата на прокуратурата в Боровец.

Заседанието стартира с къс спор дали сигналът на Сарафов, в който се твърди, че Гешев, в нарушаване на Конституцията, е записал собствен диалог с члена на съвета Йордан Стоев да бъде прегледан от пленума на Висшия правосъден съвет.

" Обществото и в дословния и в преносния смисъл се тресе от това, което се случва в правосъдната система и в частност на прокуратурата, ние да подминем този въпрос и да го оставим незнайно за по кое време, просто не подхожда на нашите отговорности ", разяснява Атанаска Дишева, член на Висш съдебен съвет от съдийската гилдия.

" Аз предлагам да е първа точка. Ще поддържа за Боровец разискването и двете точки и ще направя предложение да са първа и втора точка ", съобщи Иван Гешев.

Гешев добави, че по сигнал на Сарафов със същите изказвания е формирана предварителна инспекция в Софийската градска прокуратура и чака да бъде извикан за пояснения по нея.

" Г-н Гешев, бих желала да ви попитам Вие фактически ли сте записал 150 диалога с политици, съдии и магистрати, кажете го пред нас? ", сподели Атанаска Дишева.

" Аз съм основен прокурор и не съм нарушил Конституцията и законите на страната. Мисля, че това е ясно. И надлежно мога да го потвърдя по този метод ", съобщи Иван Гешев, основен прокурор.

Гешев съобщи, че откакто даде пояснения пред прокурор, ще приказва и пред Висш съдебен съвет.

" Като заявявам доста ясно, че от това ще има огромен позор за една огромна част или някаква част от членовете на Висш съдебен съвет, който позор няма да е за основния прокурор и за прокуратурата. За благополучие, няма и да е за целия Висш съдебен съвет. Но си мисля, че това ще подейства по този начин очистващо на политическото въздействие в правосъдната власт и съм твърдо решен да го направя в името на българските жители и бъдещето на децата ни ", съобщи Иван Гешев.

Гешев отговори и на въпроса дали употребява за персонални цели базата на прокуратурата в Боровец. Главният прокурор съобщи, че ще даде документи, от които да се види кой и по кое време е нощувал в тъй наречените " Къща на регентите ". Имало ясни правила както за използването базата от магистрати, по този начин за заплащането на нощувките там. Гешев съобщи още, че откогато е основен прокурор отсяда единствено в бази на прокуратурата.

" Не мога да си разреша да навестявам външни и обществени обекти, мисля, че може би ви е ясно каква е повода за това. Включително не съм ходил в тези три години съвсем на ресторант ", съобщи Иван Гешев.

На съвещанието стана ясно, че къщата на Регентите е предоставена на прокуратурата през 2017 година от различен състав на съвета и е употребена и от други магистрати.

Председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд Галина Захарова и Георги Чолаков разясниха свадите по върховете на прокуратурата.

" Тревожно е, даже тъпо, че 15 години откакто България е член на Европейския съюз, би трябвало да се върнем десетки години обратно и да водим борба за самостоятелност ", съобщи Галина Захарова, ръководител на Върховния касационен съд.

" Следва да бъде дадена опция и успокоение на Пленума на Висш съдебен съвет да вземе едно обективно и обосновано решение по отношение на това, което се случва ", разяснява Георги Чолаков, ръководител на Върховния административен съд.

Правосъдният министър разяснява, че най-късно в края на идната седмица Висшият правосъден съвет ще заседава по допустимостта на настояването за предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор.

" Този път нещата няма да бъдат заметени под килима, всичко ще се разбере и ще бъдат взети съответните решения. Трябва да минем оттатък диагнозата, време е за лекуването ", сподели Крум Зарков, длъжностен министър на правораздаването.

" Оттук нататък предстоят съответните процедури във Висш съдебен съвет, те са уредени в Конституцията и законите на страната. Така че вие всички, както знаете, тъй като това не е първият случай, излъчването е онлайн по Българска национална телевизия, тъй че освен всички вие, само че всички български жители ще видят всичко, което е належащо ", съобщи Иван Гешев.

В понеделник Гешев е свикан за пояснения по прокурорска инспекция за търговия с въздействие, по изказванията му, че са му предлагани посланически постове, с цел да подаде оставка, съобщи Българска национална телевизия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР