Нов дълг в размер на 500 млн. лева бе пласиран

...
Нов дълг в размер на 500 млн. лева бе пласиран
Коментари Харесай

Ден след изборите изтеглихме нов дълг за половин милиард лева

Нов дълг в размер на 500 млн. лв. бе пласиран сполучливо ден след изборите, като постигнатата рентабилност възлиза на 0.13%, излиза наяве от известие на Министерство на финансите.

Новата емисия 3.5-годишни държавни скъпи бумаги (ДЦК), деноминирана в лв., е с падеж 17.05.2025 година. Общият размер на подадените поръчки по време на днешния аукцион доближи 983.96 млн. лв., което подхожда на коефициент на покритие от 1.97. 
Задлъжняваме с 2 милиарда лв. за два месеца
България ще усили дълга си с 2 милиарда лв. в границите на по-малко от два месеца. Само ден откакто страната изтегли дълг за 500 млн....

От страна на участниците беше регистриран висок интерес, като най-голямо количество ДЦК на аукциона получиха банките – 73.3%, следвани от пенсионните фондове с 12.3%, застрахователните сдружения – 9.4%, договорни и гаранционни фондове – 4% и други вложители – 1%.

Така за по-малко от два месеца България емитира ДЦК за 2 милиарда лв.. Общият дълг набран посредством разпространение на държавни скъпи бумаги доближава 3.3 милиарда лв. от началото на тази година.

Според Закона за държавния бюджет за 2021 година, страната ни може да поеме нов дълг за най-много 4.5 милиарда лв.. Към края на септември, държавният дълг възлиза на 30.117 милиарда лв., сочат данните на Министерство на финансите.

В Закона за държавния бюджет е записано още, че оптималният размер на държавния дълг към края на 2021 година не може да надвишава 31.9 милиарда лв.. Тъй като размерът на дълга се трансформира динамично, заради погасяване на остарели отговорности, към този момент не е ясно дали този предел е прескочен. Това предизвика някои икономисти да предположат, че бюджетът за тази година би трябвало да бъде обновен за повторно с цел да се отговори на условието за оптимален размер.
Бюджетната рамка за идната година е подготвена
Бюджетната рамка за идната година е подготвена, като тя ще бъде импортирана в Министерски съвет. Причина за мълчанието към бюджета за сле...

Служебният финансов мининстър Валери Белчев разяснява през предходната седмица защо отиват парите от новия дълг.

„ Една част отиват за върщане на остарели заеми, вземани от предходни държавни управления, друга част служи за планувани разноски, трета за разноски свързани с рецесията. Например с тези пари се финансират парите за пенсии, въпросните 120 лв., през тези пари се възнамерява в Държавен фонд „ Земеделие “ да влязат средства към животновъдите. През тези пари се финансира плана за отбрана на границата против мигрантския напън, през тези пари се финансират също ограничения против COVID-19 - давам образец, 10 млн. през днешния ден отпуснахме за О2. Смятам ще се съгласите, че това е значимо за бониците. Финансират се маски, санитарни материали вакснини. “, изясни Белчев пред bTV. Финансовият министър уточни, че бюджетната рамка за идната година е подготвена.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР