Изменението на климата удвои вероятността от метеорологични условия, довели до рекордни пожари в Квебек, казват изследователите

...
Нов анализ установява, че изменението на климата повече от удвои
Коментари Харесай

Нов анализ установява, че изменението на климата повече от удвои шансовете за горещо и сухо време които помогнаха за разпалването на безпрецедентния сезон на горски пожари в източна Канада

От TAMMY WEBBER Associated Press, 22 август 2023 г., 19:11

Промените в климата повече от удвоиха шансовете за горещо, сухо време, което помогна за разпалването на безпрецедентния сезон на горски пожари в източна Канада, който прогони хиляди от домовете им и покри части от САЩ със задушлив дим, според анализ, публикуван във вторник.

Нещо повече, предизвиканото от човека изменение на климата направи сезона на пожарите в Квебек — от май до юли — 50% по-интензивен, отколкото би бил иначе, и увеличи вероятността от подобни тежки сезони на пожари поне седем пъти, казаха изследователите.

"Най-големият извод е, че станахме свидетели на толкова много пожари тази година", дължащи се на емисиите на парникови газове, каза Ян Булангер, изследовател в областта на горите екология за природните ресурси на Канада. Той беше един от 16-те изследователи, които си сътрудничиха в анализа за World Weather Attribution, инициатива, която има за цел бързо да оцени ролята на изменението на климата в резултат на екстремни метеорологични събития.

Въпреки че анализът разглежда само регион на Квебек, горещите температури и условията на засушаване също са били на рекордно ниво в останалата част на Канада, „и ние знаем, че тези предразположени към пожар условия също нарастват по тежест, особено на запад“, каза Булангер.

Продължаващите горски пожари изгориха десетки сгради в курортна зона на Британска Колумбия и накараха властите да евакуират около 20 000 души от Йелоунайф, столицата на Северозападните територии.

Анализът оценява пиковата интензивност на пожарното време, като разглежда наблюденията в реалния свят в показател, наречен Fire Weather Index — който оценява риска от горски пожар чрез комбиниране на температура, скорост на вятъра , влажност и валежи — средно за седем дни. След това изследователите сравняват това със свят без изменение на климата, използвайки множество компютърни симулации и исторически данни за времето, техника, широко приета в научната общност. Те откриха, че метеорологичните условия за пожари тази година са два пъти по-вероятни.

Те също така оцениха кумулативния ефект на метеорологичните условия от януари до юли, като определиха, че продължителността от тези условия е седем пъти по-вероятно.

Питър Райх, горски еколог, който не е участвал в анализа, каза, че се радва, че изследователите не са се опитали да доказват, че изменението на климата е причинило пожарите, но вместо това разглеждат вероятността условията, довели до тазгодишния пожарен сезон, да са настъпили със или без изменение на климата.

„За мен най-страшната констатация е просто големината на по-голямата вероятност от интензивни пожари поради изменението на климата“, каза Райх, ръководител на Института за глобални Change Biology в Университета на Мичиган и професор в Университета на Минесота. „Не е само с 10% по-голяма вероятност или с 20% – има 700%“ по-голяма вероятност.

Въпреки че анализът свърши добра работа при оценката на екстремното пожароопасно време, не е уловило колко широко е засегнало цялата страна, особено в сухия запад, което би показало още по-силна връзка с изменението на климата, каза Майк Фланиган, професор по диви пожари в университета Томпсън Ривърс в Британска Колумбия.

„Никога не съм виждал толкова широк географски район в Канада да гори по едно и също време... и сезонът на пожарите още не е приключил“, каза той.

Райх каза, че констатациите вероятно ще се прилагат за цялата планета, тъй като по-високите температури увеличават силата на изсушаване на въздуха, а изменението на климата прави уязвимостта, тежестта и риска от пожар много по-високи от увеличаване на запалимостта на материалите и метеорологичните условия, които ще предизвикат и пренесат огън едновременно. „Той някак се храни сам“, добави той.

Сезонът на пожарите в Канада започна рано, след бързото стопяване на снега и най-топлия период май-юни от повече от 80 години в комбинация с оскъдни валежи, за да изсуши растителността и да я направи по-запалима. Ветровитите условия също доведоха до горските пожари в по-голямата част от страната.

В Канада 5% от населението се идентифицира като местно население — коренна нация, метиси или инуити — но изследователите казват те бяха непропорционално засегнати от горски пожари, тъй като техните общности често са изолирани и в някои от най-податливите на пожари райони, като бореалната гора.

Алгонкините от езерото Бариер в северен Квебек беше евакуиран за девет дни през юни поради силен дим от горски пожари, които се появиха на 9 мили (15 километра) от резервата, където живеят около 350 до 400 души, често на километри един от друг, каза началникът Кейси Рат, 50, който никога не е преживявал гора пожар преди тази година.

Рат обвинява изменението на климата, като казва, че летните горещини са по-интензивни и зимите не са толкова студени. Ледът, който преди се е образувал през октомври или ноември, сега често се образува чак през януари и след това се топи по-бързо през пролетта. Той каза, че лосовете също са покрити с кърлежи, защото много от птиците, които са ги яли, вече не се появяват.

„Мисля, че това ще бъде норма занапред ”, което ги излага на риск от бъдещи пожари, каза Рат.

Учените казват, че рисковете ще нарастват, докато планетата продължава да се затопля. „Това е много голям сигнал за събуждане“ за общностите, които трябва да се адаптират, каза Булангер. изискват нови подходи за предотвратяване и борба с все по-опасни и интензивни пожари.

"За съжаление, ще видим повече огън и дим в бъдеще", каза той, обяснявайки, че няма да има достатъчно дъжд, за да компенсира по-сухите горива, което води до пожари с по-висок интензитет, които стават почти невъзможни за гасене.

Той добави: „Ние“ наистина сте в неизследвана територия.

___

Асошиейтед прес отразява климата и околната среда получава подкрепа от няколко частни фондации. Вижте повече за AP климатична инициатива тук. AP е единствено отговорен за цялото съдържание.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР