Носталгията, която изпитват войниците, служещи далеч от родния дом, не

...
Носталгията, която изпитват войниците, служещи далеч от родния дом, не
Коментари Харесай

Разчетоха 2000-годишно писмо от римски легионер

Носталгията, която изпитват бойците, служещи надалеч от родния дом, не е присъща единствено на актуалните военни. Наскоро учените разчетоха останките от антично писмо, което египетски легионер, служител на територията на днешна Унгария, е изпратил до фамилията си в родния Египет.

Древното писмо е било намерено наоколо до храм в египетския град Тебтунис. Артефактът е бил открит преди повече от век от археологическа експедиция, предвождана от Бърнард Гренфел и Артър Хънт. При разкопки наоколо до град Тебтунис те откриват огромен брой антични папируси, част от които разчитат.

 Египет

Поради огромния брой папируси една дребна част от тях остава неразчетена. Сред тях е писмото на легионера.

Близо столетие по-късно претендентът за докторантура в университета Райс - Грант Адамсън, се нагърбва с нелеката задача да преведе останалите неразчетени папируси. На помощ му се притичват и актуалните технологии, включително инфрачервено разчитане на папирусите, което спомага за разчитането даже на части, в предишното считани да окончателно унищожени.

Един от античните папируси е писмо на римския легионер Аурелиус Полион, по генезис египтянин, който се записал като доброволец в римската войска. Частта на Полион била изпратена да пази ползите на Рим в земите на днешна Унгария.

Писмото, което съгласно въглеродния разбор е на възраст към 1800 години, е предопределено за фамилията на египтянина и е било написано главно на гръцки. В него легионерът, смутен от мълчанието на околните и стимулиран от носталгията по родния дом, дава обещание на фамилията си да си вземе отпуск и да се прибере вкъщи, с цел да ги навести.

 Папирус

Адресирано до майка му, продавачка на самун, сестра му и брат му, в писмото младият боец показва очакванията си, че всички те са добре, здравето им е здраво и не са го не запомнили. Египтянинът изрича терзание от неналичието на отговор на предходните шест писма, които е изпратил до тях и моли околните си, да не му обръщат тил.

Младият мъж дава обещание, че в най-скоро време ще се обърне към главнокомандващия на легиона с молба за домакински отпуск. Той ги твърди, че още веднъж ще се завърне в бащината си къща и ще се съберат всички.

На гърба на античния папирус са написани прецизни указания към вестоносеца, който е инструктиран да достави писмото на един пенсиониран легионер на име Акуций Леон, който е заречен да го занесе на фамилията на младия Полоний.

 Древен Египет

Този метод на доставка на писма ненапълно е необикновен, защото на територията на Древноримската империя е работила доста ефикасна пощенска работа. Най-вероятно египтянинът не се е доверявал на имперските куриери и е потърсил различен метод да изпрати новини до фамилията си.

Грант Адамсън не е сигурен дали фамилията на Полион е дало отговор на писмото му и дали той е съумял да си вземе отпуск, с цел да ги види, което не е прекомерно евентуално. Важното е, че неговото обръщение е достигнало до околните му в Египет. Реставрираният египетски папирус сега е изложено в библиотеката Банкрофт в университета Бъркли, Калифорния.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР