Носталгия, която води до война - с романа си Времеубежище,

...
Носталгия, която води до война - с романа си Времеубежище,
Коментари Харесай

Франс прес: Георги Господинов вече е истинска звезда в София

Носталгия, която води до война - с романа си " Времеубежище ", българският публицист и притежател на Международната премия " Букър " Георги Господинов си показва " антиутопия ", трансформирала се за негов огромен смут в реалност, споделя създателят в изявление за журналиста Росен Босев от Франс прес.

Отличен дружно с преводачката си Анджела Родел с влиятелната английска премия, която се присъжда всяка година за най-хубав разказ, преведен на британски език, 55-годишният Господинов към този момент е същинска звезда в София, написа френската информационна организация.

В България, подкопавана от корупция и политически рецесии, медиите съпоставят вълната от еуфория, провокирана от Международната премия " Букър ", с празненствата, последвали изключителния триумф на националния тим по футбол на Световното състезание през 1994 година

В изявлението за Франс прес Георги Господинов споделя, че осъзнава доколко българското общество се нуждае от ярки вести, изключително през последните години. 

" България беше не запомнила страхотното чувство от 1994 година, когато човек имаше възприятието, че мести планини! ", споделя писателят. 

Пропитият с потиснатост " Времеубежище " води читателя в " клиника от предишното " за пациенти, страдащи от заболяването на Алцхаймер. Всяка стая пресъздава атмосферата на едно десетилетие до най-малкия подробност, предлагайки пътешестване обратно във времето на тези, които са изгубили спомените си.

Идеята за романа, публикуван през 2020 година, осенява Георги Господинов, до момента в който следи неспирното прославяне на предишното по света. " С това се хранят национализмът и популизмът ", споделя писателят. 

От друга страна той " не е планувал " войната в Украйна и " не си е представял, че ще се стигне дотук ". И въпреки да " не е оракул ", Господинов  разказва развеселен по какъв начин 16-годишната му щерка му подмята: " Татко, не пиши повече такива книги ". 

" Защото скоро по-късно нещата започнаха да се случват, да наподобяват като описаното. Когато живееш в антиутопична ера, антиутопиите се материализират ", споделя създателят. 

Роден през 1968 година в комунистическа България, Георги Господинов споделя още, че детството му го е научило да " разпознава заплахите на популизма, тъй като към този момент сме живели с обещанието за ярко бъдеще ", и приканва за " ежедневен развой на припомняне ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР