Нощ на протести и сблъсъци - така завърши изпълненият със

...
Нощ на протести и сблъсъци - така завърши изпълненият със
Коментари Харесай

Спокойно премина нощта в Каталуния

Нощ на митинги и конфликти - по този начин приключи изпълненият със събития ден в Испания. Политическата рецесия, подбудена от концепцията за самостоятелна Каталуния, доближи своя връх - испанският министър председател Мариано Рахой уволни каталунското държавно управление, часове откакто Барселона едностранно разгласи самостоятелност. Напрежението се повиши още повече, откакто последователи на единството и сепаратисти стигнаха до конфликти по улиците на Барселона.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Francisco Seco
Празненства пред районният парламент в Барселона, след едностранното оповестяване на самостоятелност. Със 70 гласа за и 10 срещу - Народното събрание, ръководен от Карлес Пучдемон, реши да се отдели от Испания.

Радостта на сепаратистите обаче беше къса. Испанският Сенат утвърди активирането на член 155 от испанската Конституция, с което министър председателят Мариано Рахой пое ръководството на Каталуния. Първото му решение - районният парламент се разпуска, уволнен е и Карлес Пучдемон.

Мариано Рахой, министър-председател на Испания: Нормализирането стартира със закон. За да се върне легитимността на институциите и да се върне гласът на каталунците, аз ви оповестявам, че през днешния ден разпуснах Народното събрание на Каталуния и на 21 декември ще се проведат избори. Ние считаме, че е значимо да се чуят всички каталунци, с цел да могат те да решат бъдещето си.
Привържениците на независимостта освиркаха изявлението на Рахой.

Франсиско Гарсия: Това е срам. Правителството най-сетне сподели какво е в реалност. Живеем в тирания и това е по този начин от години. Подтискат ни, не желаят да чуят какво желаят каталунците. Мадрид желае да вземе властта, само че ние ще им покажем, че властта е в ръцете на хората.

А в друга част на Барселона, стотици излязоха с цел да кажат " да " на единна Испания.

Тук съм, тъй като ние може и да живеем в Каталуния, само че се усещаме както каталунци, по този начин и испанци. Нашите права и свободи бяха потъпкани, испанската народна власт беше потъпкана. Регионалния парламент се ръководи от хора, които не са представителна извадка на региона. Тези, които сме срещу независимостта не сме малцинство, в противен случай - ние сме болшинството.
За малко напрежението се повиши, откакто представители на лагерите " за " и " срещу " самостоятелност се сблъскаха. Полицията обаче съумя да ги раздели.

Какво следва оттук насетне? Освен районния парламент, уволнени са и шефовете на локалната полиция Мосос ескуадра. Декларацията за самостоятелност следва публично да бъде приета за противозаконна. Мариано Рахой работи с поддръжката на двете останалите две огромни политически партии в испанския парламент - социалистите и " жителите ".
Още по тематиката Каталунският парламент разгласи самостоятелност
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР