Норвежкият стартъп Norsk Kjernekraft започва проучване на площадка за АЕЦ

...
Норвежкият стартъп Norsk Kjernekraft започва проучване на площадка за АЕЦ
Коментари Харесай

Държавата с най-много електромобили на глава от населението обмисля мини АЕЦ

Норвежкият стартъп Norsk Kjernekraft стартира изследване на площадка за АЕЦ с до 5 дребни модулни реактора до втория по величина град в страната - Берген, написа World Nuclear News.

Всеки от блоковете ще е с мощ от 300 мегавата, което значи, че комплексът ще генерира 12,5 тераватчаса годишно - съвсем 10% от актуалното ползване на Норвегия. Площадката ще е наоколо до индустриална зона.

Norsk Kjernekraft ще даде резултатите от разбора си на Министерството на енергетиката, което ще направи и лично изследване, като по-късно би трябвало да се проведат съвещания с присъединяване на локалните управляващи, популацията и бизнеса.

Компанията работи по планове за дребни модулни реактори на още няколко местоположения, измежду които има и такава, на която преди се е помещавал научно-изследователски реактор.

Норвегия е 13-а в света по рандеман на петрол, а енергетиката ѝ в голяма степен се зарежда от Водноелектрическа централа. В същото време, обаче, страната е първа в света по брой електрически автомобили на глава от популацията - над 117 броя на 1000 души.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР