Норвежката програма предлага дигитализация на паметниците на културата, което за

...
Норвежката програма предлага дигитализация на паметниците на културата, което за
Коментари Харесай

Шефът на РИМ-Варна каза кой е най-големият проблем при дигитализацията на българските музеи


" Норвежката стратегия предлага цифровизация на паметниците на културата, което за музеите е доста значимо. Същевременно работим по още един план за цифровизация, като вярата ни е норвежката стратегия да бъде отворена, с цел да си подадем документите, а несъмнено и да реализираме резултат с кандидатстването.

Самата стратегия предлага с изключение на всичко друго, само че и съоръжение и програмен продукт “, добави още доктор Лазаренко.

По думите му достъпът до мрежата също е проблематичен от позиция на това, че става въпрос за стотици и даже хиляди екземпляри. " Разбирате, че няма по какъв начин да бъдат показани всички монументи на културата, само че значимото е да бъдат показани огромен брой качествени находки, които съхраняват музеите “, добави шефът на РИМ - Варна.

Д-р Лазаренко уточни, че доста от дълго време има концепция всички музеи или най-малко по-голямата част от тях в страната да бъдат свързани в обща мрежа. По думите му, в известна степен концепцията се поддържа и от полицията, с цел да се знае какво се съхранява в музеите. " Тогава при възможни обири търсенето ще е по-лесно, както и съпоставката на експонатите, а по този начин също и в случай че бъде хванато нещо на митницата ще бъде елементарно да се разбере от кое място е съответната находка.

От тази позиция съществуването на такава база данни би била доста потребна, само че както Ви споделих – нямаме обединен програмен продукт за всички музеи в страната. Именно от там би трябвало да стартира тази амбициозна задача “, сподели в умозаключение доктор Лазаренко.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР