Норвегия винаги е твърдяла, че нейният държавен фонд принадлежи на

...
Норвегия винаги е твърдяла, че нейният държавен фонд принадлежи на
Коментари Харесай

Норвежците си поискаха дял от парите в държавния фонд

Норвегия постоянно е твърдяла, че нейният държавен фонд принадлежи на хората. Напоследък обаче на мениджърите му се наложи да коментират в какъв смисъл тъкмо е тази принадлежност. Откакто през предишния месец активите на сдружението доближиха рекордните 10 трлн. крони (1.1 трлн. щ. долара), управлението на фонда видя растеж на запитванията от голям брой норвежци дали вероятно не биха могли да изтеглят полагащия им се дял от средствата. Въпросите бяха разнородни - от лица, искащи целия си дял (който, като се има поради популацията на страната от към 5.3 млн. поданици е в размер на над 200 хиляди щ. долара) до по-несериозни искания за по няколко крони за бутилка сода.

В тази връзка госпожа Марте Скаар - представител на "Норгес банк инвестмънт мениджмънт ", ръководещ фонда от Осло - утвърждава фактът, че хората са дейни и знаят, че средствата на сдружението е за всички тях. Но припомня, че те не могат да теглят пари от него. И нарасналият обществен интерес към фонда е добра опция да им бъде обяснено, че той е умислен да поддържа бъдещите генерации. Госпожа Скаар разяснява, че сходни запитвания не са нещо ново, само че управлението не води акуратен доклад за тях, макар взрива откакто пазарната оценка надвиши "кота 10 трлн. крони ".

Глобалният държавен пенсионен фонд (Government Pension Fund Global), каквото е формалното му название, не е тъкмо пенсионно сдружение. Целта му е да подсигурява, че Норвегия ще запази облагите от богатите си петролни находища дълго откакто ерата на изкопаемите естествени благосъстояния завърши. Той влага единствено отвън страната, с цел да не се позволява прегряване на локалното стопанство.

Правителството харчи част от средствата във фонда и за "сегашните " норвежци. След спада на петролните котировки ръководещите бяха принудени да бръкнат в него, с цел да вържат бюджета - един от редките образци за фискални тласъци на Стария континент.

Повечето богати държави-производителки на черно злато са основали сходни държавни сдружения, само че Норвегия е неповторим опит в ръководството на постъпленията от естествени запаси. Мандатът на фонда е "закован " от Народното събрание и в течение на годините са импортирани ред етични забрани за вложения в бумаги на компании от бранша на тютюнопроизводството, на оръжейния бизнес и на множеството каменовъглени мини. Норвежкият държавен фонд има инвестиции в жестоко 1.5% от записаните на тържищата компании в света. През последното десетилетие бе регистриран мощен растеж на пазарната му оценка откакто мениджърите купиха евтини бумаги по време на финансовата рецесия през 2008-а, които след това нарастнаха четворно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР