Нормативната уредба изисква промяна на някои цени и плащания на

...
Нормативната уредба изисква промяна на някои цени и плащания на
Коментари Харесай

Какво влиза в сила от 1 юли

Нормативната уредба изисква смяна на някои цени и заплащания на 1 юли. От тази дата влизат в действие нови разпореждания, планувани са и някои общински начинания. " Дневник " напомня по-важните от тях.

Пенсиите се усилват с 3.8%

От през днешния ден пенсиите всички пенсии, с изключение на отпуснатите през тази година, се покачват с 3.8%. С годишната актуализация междинната пенсия ще доближи към 360 лева, а покачването й е с 14 лева Минималната пенсия ще нарасне на 207.6 лева, а обществената за напреднала възраст – на 125.58 лева

Природният газ, парното и токът нарастват

Цената на природния газ се усилва с 10.81%. До края на септември " Булгаргаз " ще продава природен газ на крайните доставчици и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, по 400.95 лева./1000 куб. м или 37.79 лева./MWh (без данък и ДДС). С какъв брой ще нарастне токът, парното и топлата вода Комисията за енергийно и водно контролиране ще реши през днешния ден. Очаква се новите цени да бъдат оповестени в 11 ч.

Спира " Софибор "

Българска народна банка стопира да пресмята показателя СОФИБОР, който е референтен за по-голямата част от левовите ипотечни и потребителски заеми в България. Българска народна банка разгласи още преди година, че стопира да пресмята показателя, като причина за това е нов еврорегламент, въведен откакто се разбра, че преди рецесията банки са манипулирали показателите.Занапред банките сами ще дефинират референтните показатели за установяване на лихвените проценти. Със закон беше регламентирано новият лихвен % да не надвишава размера на досегашната рента.

Организираните туристи получават нови права

Ако цената на туристически пакет се увеличи с повече от 8 %, клиентът би трябвало да бъде осведомен най-малко 20 дни преди пътуването. Това плануват промени в Закона за туризма, които влизат в действие от през днешния ден. Увеличението на цената е допустимо единствено по изключение, в случай че нарастне горивото, а отсам - цената на транспорта, в случай че се трансформират налозите и таксите в страната на пътешестване, както и при смяна на валутния курс. Новите текстове задължават туроператора да оказва подпомагане на изпаднал в усложнение пътуващ като обезпечи потребна информация за достъп до здравни услуги, локални управляващи или консулска помощ. Ако екскурзиантът е изпаднал в неволя заради личната си немарливост, туроператорът може да изиска рационална такса за съдействието си, само че без да образува облага.
Започват поправки на съществени булеварди в София

С ремонт на два съществени булеварда стартира месеца Столичната община. Това са бул. " България " и бул. " Васил Левски ". Първо, ще бъде спряно придвижването на трамвай № 7, с цел да се ремонтират релсите на кръстовището на бул. " България " и " Иван Евстатиев Гешов ". На идващия ден стартира ремонтът на бул. " Васил Левски ", в сектора от Ректората на Софийския университет " Св. Климент Охридски " до бул. " П. Евтимий ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР