Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

БСП ще предложи допълнителен пакет от мерки в помощ на бизнеса и гражданите

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Държавата разгласи ограничения за помощ на бизнеса и жителите, само че не заяви никакви механизми, посредством които тези средства ще бъдат разпределени. Правителството главно дава заеми, вместо да оказва помощ директно и безплатно на бизнеса и фамилиите, наранени от рецесията. Това разяснява депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев на конференция в централата на партията. От левицата поддържат част от стъпките, оповестени от кабинета, само че желаят повече конкретика и гаранции, че отпуснатите средства ще доближат в действителност до най-нуждаещите се. Затова Българска социалистическа партия ще има срещи с браншови организации и представители на бизнеса и скоро ще показа свои пакет от спомагателни стопански и обществени ограничения, добави Гечев.

Социалистите считат, че ограниченията, оповестени от страната, са половинчати и не са изяснени механизмите на реализация. Правителството излезе с правилото „ не се ангажираме, ще ви даваме заеми “, разяснява Гечев. И добави, че редица бизнес асоциации към този момент са изразили противоречие с въпросните ограничения, тъй като не им е ясно по кое време и по какъв начин по този начин предстоящите тласъци ще стигнат до тях.

Подкрепяме някои от стъпките, които са в вярна посока, само че имаме съществени възражения за неналичието на механизми по какъв начин тези средства ще бъдат разпределени. И тъй като става дума за даване на заеми. Всъщност страната не покрива нищо при тези потребителски заеми. Докато другите страни оферират съответна помощ на компаниите и фамилиите, българската страна главно предлага заеми, без никаква директна помощ за бизнеса и за българските фамилии. Ние нямаме никакви планове. Правителството ни споделя, че не знае за какъв интервал са тези планове. То не ни споделя какъв брой тъкмо души ще се възползват от тези цифри, обезпокоени са от Българска социалистическа партия.

Буди неразбиране по какъв начин министър председателят ни оповестява, че се заделят 4,5 милиарда лв. за бизнеса и жителите. Нашите сметки сочат, че става дума за едвам към 2 милиарда лв., сподели Румен Гечев. След така наречен „ данъчна почивка “ въпросните 600 милиона лв., от които хазната краткотрайно ще се лиши, ще са изискуеми от бизнеса, акцентира той. Което още веднъж значи, че бизнесът не е подкрепят действително. Социалистите питат също за какво въпросните 500 милиона лв., които ще се дават като бързи безлихвени заеми, няма да могат да са в употребява на самоосигуряващи се лица. Става дума за представители на българската интелигенция, които се самоосигуряват, както и за стотици хиляди селски стопани, част от българската промишленост, акцентира Гечев.

От Българска социалистическа партия също така желаят повече изясненост към мярката, обвързвана с покриването на 60% от заплатите на чиновници, пуснати в заплатен отпуск по време на рецесията. Според тях от сходни ограничения ще могат да се възползват дребна група работодатели, макар че сходни ограничения в Европа са ориентирани основно и главно към дребните и междинните компании.

В България страната ще даде капитал на Българската банка за развиване, тя ще ги разпредели към комерсиалните банки, които сами ще решат на кого да ги провиснал. Няма решение на държавното управление при какви условия ще ги дават. Няма доста компании, които ще се възползват от тези проценти. Нашите изследвания демонстрират, че за доста от българските компании тези 40% също са непостижими и те ще имат интерес да освободят чиновниците си и да ги трансферират към Национален осигурителен институт, изясни Румен Гечев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР