Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Политолози: Властта се дъни, но няма кой да я свали

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Решението на президента да снеме доверието си от държавното управление ще докара до разгорещяване на сегашната студена война сред институциите, само че отвън това съществени политически катаклизми не се чакат. Това разясниха пред Mediapool политолозите Цветозар Томов и Първан Симеонов. Двамата чакат напрежението по върховете на властта да ескалира, както и активизацията на прокуратурата против едрия бизнес да се хареса изключително на обществото.

Цветозар Томов подсети, че президентът и до момента е бил остро сериозен към държавното управление, само че обръщението му от 4 февруари води до изгаряне на всички вероятни мостове сред президента и изпълнителната власт. Анализаторът подсети, че в този момент има значителната разлика със обстановката през лятото на 2013 година, когато президентът Плевнеилев сне доверието си от кабинета " Орешарски ".

" Изборът на Пеевски (за ръководител на ДАНС) провокира най-острите цивилен митинги след 1997 година. Сега няма единна социална реакция в поддръжка на позицията на президента, а задълбочаващо се разделяне и в обществото. Най-значимият резултат от обръщението на президента, коства ми се, е в това, че след него студената война сред главните институции на властта стартира да става гореща ", разяснява Томов.

Социологът Първан Симеонов от " Галъп интернешънъл " споделя, че изказването на Радев ще ускори напрежението, само че не би трябвало да има съществени промени за властта: " Логиката демонстрира, че държавното управление би трябвало да удържи, само че ГЕРБ се дъни на най-нелогични места. Пример е неналичието на предварителна информация за смяната в законовия текст за закрепения курс на лв. към еврото ".

По думите му е допустимо изказването на президента да даде подтик на митинги, само че не като тези от 2013 година, а сходни на демонстрациите от последните дни.

На кого се харесва Румен Радев?

" Ще е тежко за държавното управление. Радев се харесва на три групи от хора – на тези, които не се интересуват толкоз от политика и са евентуални гласоподаватели на Слави Трифонов, на последователите на Българска социалистическа партия, само че и на част от гласоподавателите на " Демократична България ", които напоследък приветстват част от дейностите му ", счита Първан Симеонов.

Цветозар Томов се притеснява, че войната сред институциите заплашва в огромна степен държавността и политическия живот в страната: " Демократичният инструмент за разрешаване на сходни рецесии са изборите – парламентарни и и президентски. Добре е, че на тях им идва реда в идната година, само че стартирам да се колебая дали ще е добре да се чака толкоз дълго ".

По думите му без подозрение ставаме очевидци на " разтрисане на политическите пластове ". " Но това е началото на развой, чиято кулминационна точка ще са парламентарните избори. Сигурен съм, че идващият парламент ще се разграничава доста от настоящия. Но трите най-влиятелни политически сили евентуално ще са тези, които са и в този момент ", разяснява той.

Гешев има късмет да се хареса на хората

Цветозар Томов напомни, че преди броени дни прокуратурата е отказала връзка с президента. В обръщението си Румен Радев, въпреки и без да я загатва категорично, назовава прокуратурата " инструмент на властта " и упреква институцията в показно тъпчене на законите.

" За положително или за неприятно, в случай че българското общество види резистентност в дейностите на прокуратурата, активизацията евентуално ще се хареса на хората. Най-вече акцията против едрия бизнес, не съм сигурен обаче за тази против Радев ", сподели Първан Симеонов и добави, че " доста хора по този начин си показват румънския модел ". По думите му, в случай че дейностите на прокуратурата са " със западна глоба ", това би било " попътен вятър " за Гешев.

Цветозар Томов е на мнение, че дейностите на прокуратурата в последните дни повдигат голям брой въпроси, на които към момента не може да се отговори ясно. Основният е дали има действителна активизация на прокуратурата в битката с престъпността в едрия бизнес и по високите етажи на властта, или сме очевидци на пиар акции, ориентирани против избрани " неуместни хора ".

" Ще разберем, когато забележим какво прокуратурата ще внесе в съда. Атаката против президента почива на действителни доказателства, които сега няма по какъв начин да бъдат огласени, или е политическа акция, целяща общественото компрометиране на Радев? Може да се продължи и с още въпроси, само че ми се коства, че е редно да изчакаме още известно време преди да оценяваме дейностите на новоизбрания основен прокурор. Нека минат тези 100 дни, които нормално се дават на държавните управления ", сподели политологът.

Тръмп с едната ръка гали, само че с друга може да удари

Първан Симеонов акцентира, че забавно и кой ще бъде българинът, който ще получи възбрана за влизане в Съединени американски щати поради корупция. " За да го афишират по този начин, няма да е нещо малко. Американците назовават тези дейности съдействие в битката с корупцията, само че то е по-скоро попечителство ", добави той.

" Борисов може да се хвали за достиженията си с Тръмп, само че може Тръмп по борисовски с едната ръка да гали, а с другата да удря. Може и да не е по този начин. Ще забележим ", разяснява социологът пред Mediapool.

Източник: Медиапул
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР